Romatoid artritte anemi
Amemia in rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 69319
  2. Yazar: AHMET GÜDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, anemi, eritropoetin. IV, Rheumatoid Arthritis, anemia, erythropoietin. V
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Çalışmamıza, 1987 American Rheumatism Association (ARA) kriterlerine göre romatoid artrit (RA) tanısı almış 108 RA'li hasta ile 25 sağlıklı kontrol alındı. Hastaların %40'ında anemi saptanmadı. Hastaların %30.5'inde kronik hastalık anemisi (KHA), %25.9'unda demir eksikliği anemisi, %2.7'sinde Talasemi minor, %0.9'unda megaloblastik anemi saptandı. Tüm hastaların %60'ında anemi saptandı. Genel olarak kadınlarda aneminin daha sık olduğu görüldü (x2 : 9.12; p: 0.01), KHA'si bakımından cinsler arasında fark saptanmadı (p>0.05). Hastalık süresi ve hastaların yaşları açısından, anemisi olmayan RA'liler, demir eksikliği anemisi olan RA'liler ve KHA'si olan RA'liler arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), demir eksikliği ve KHA'si olan grupta, anemisi olmayan gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti (p< 0.05). Ferritin düzeyi, demir eksikliği anemisi olan grupta, KHA'si ve anemisi olmayan gruba göre anlamlı şekilde daha düşüktü (p0.05). Bütün RA'li hastalarda Direk Coombs testi negatif (-) idi. Anemisi olan RA'li hastalar ile anemisi olmayan RA'li hastalar, Eritropoetin (EPO) düzeyi açısından karşılaştırılırsa, EPO düzeyi anemisi olan grupta daha yüksekti (anemisi olanlarda: 21.5 mIU/ml; anemisi olmayanlarda: 15.4 mIU/ml) ancak aradaki fark anlamlı bulunmadı (p>0.05). RA'li ve anemisi olan grubun EPO düzeyi, sağlıklı kontrol grubundan anlamlı şekilde daha yüksek saptandı (p: 0.01). Sonuç olarak şu söylenebilir; RA'te anemi sıklıkla görülmektedir. Çalışmamıza aldığımız hastalarda %60 oranında anemi tesbit ettik. Aneminin en sık görülen sebepleri, kronik hastalık anemisi ve demir eksikliği idi. Literatürde RA'li hastalarda % 16-65 oranında anemi tespit edilmişti. EPO düzeyleri anemik RA'li hastalarda, sağlıklı kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti ancak anemisi olmayan RA'lilere göre anlamlı bir yükseklik saptanmadı. Bu durum RA'lilerde anemiye cevap olarak eritropoetinin yükseldiğini, ancak beklenen kadar bir yükselme olmadığını göstermektedir. Eritropoetin cevabında beklenen yükselmenin olmaması, anemik RA'li hastalarda eritropoetin tedavisinin bir seçenek olarak düşünülebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANEMIA IN RHEUMATOID ARTHRITIS Our study groups were consisted of 108 patients with rheumatoid arthritis (RA) as defined by the American Rheumatism Association (ARA) 1987 criteria and 25 healthy subjects. Anemia was observed in 60% of patients and classified as anemia of chronic disease (ACD) (30.5 %), iron deficiency anemia (25.9 %), thalassemia minor (2.7 %) and megaloblastic anemia (0.9 %). Anemia was found to be more frequently in females when compared to males (x2: 9.12; P: 0.01). In patients with ACD, there was no difference between sexes (p>0.05). In respects to the duration of the disease and ages of patients, there were no differences between the RA patients with no anemia with ACD and with iron deficiency anemia (p>0.05 for all). Erythrocyte sedimentation rates were higher in patients with ACD and iron deficiency anemia when compared to patients with no anemia (p0.05). Direct Coombs test was negative in all patients. Mean erythropoietin (EPO) level was found to be higher in patients with anemia (21.5 mIU/ml) when compared to patients with no anemia (15.4 mIU/ml) but there was no statistical difference between these patients (p>0.05). Mean EPO level of the patients with anemia was higher than the healthy subjects (p: 0.01). Our results indicate that anemia is frequently present in RA. We found out that 60% of the patients in our study had anemia. The most frequent reasons of anemia were the ACD and iron deficiency anemia. In literature anemia was detected in a range of 16- 65 % in patients with RA. Mean EPO level of the patients with anemia was significantly higher than the healthy subjects but there was no difference when compared to the patients with no anemia. Since the expected increase did not occur to the EPO response, EPO treatment can be considered as an alternative treatment in all RA patients with anemia.