Parotis bezi tümörlerinin ayrıcı tanısında manyetik rezonans görüntüleme ile ince iğne aspirasyon biyopsisinin cerrahi histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılması
Comparison of magnetic resonance imaging and fine needle aspiration biopsy with surgical histopathological results in the differential diagnosis of parotis gland tumors
- Tez No: 693227
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇUKUROVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotis bezi tümörleri, ince iğne aspirasyon biyopsisi, manyetik rezonas görüntüleme, derin lob, yüzeyel lob, Parotid gland tumors, Fine-needle aspiration biopsy, magnetic resonance imaging, Deep lobe, Superficial lobe
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Parotis kitlelerinde kitlenin derin veya yüzeyel yerleşimi ile boyutunun preoperatif olarak yapılan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ince iğne aspirasyon biyopsisi(İİAB) sonuçlarına etkisinin postoperatif histopatolojik sonuçlar üzerinden değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada veriler Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'na Temmuz 2011-Nisan 2021 yılları arasında parotis tümörü nedeniyle başvuran, merkezimizde parotidektomi uygulanan hastaların tıbbi kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Hastalar preoperatif MRG'de tümörün yüzeyel veya derin lob yerleşimi, herhangi bir uzun aksının 2cm ve üzerinde olup olmamasına göre gruplara ayrıldı. Alınan İİAB ve MRG sonucunda verilen olası tanı, postoperatif histopatolojik sonuçla karşılaştırılarak duyarlılık, özgüllük, doğruluk, pozitif kestirim, negatif kestirim değerleri hesaplanmış ve istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmada 239 hastaya parotis tümörü nedeniyle parotidektomi uygulanmış olup postoperatif histopatolojik tanıların 212'si benign, 27'si malign olarak raporlanmıştır. Tümörlerin 206'sı yüzeyel lob, 33'ü derin lob kaynaklıdır. 2cm ve üzeride 179, 2cm altında 60 adet tümör mevcuttur. İİAB'de benign tümörler için en yüksek duyarlılık değeri %100 ile yüzeyel lob kaynaklı olup 2cm ve üzerindeki tümörlerde bulunmuştur. MRG'de benign tümörler için en yüksek duyarlılık değeri %95.9 ile yüzeyel lob kaynaklı tümörlerde bulunmuştur. MRG ve İİAB'de malign tümörler için en yüksek duyarlılık değeri %40.7 ile derin lob kaynaklı tümörlerde bulunmuştur. Sonuç: Parotis tümörlerinde preoperatif yapılan İİAB ve MRG'nin benign tümörler için duyarlılığı yüksektir. İİAB'de yüzeyel lob ve 2cm üzerinde duyarlılık artmaktadır. MRG'de tümör boyutu arttıkça özellikle whartin ve onkositik tümörlerde yanlış malignite tanısı olasılığı artmaktadır. Derin lob kaynaklı tümörlerde benign yada malign farketmeksizin intraoperatif histopatolojik tanı için frozen çalışılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In parotid masses, it is aimed to evaluate the effect of deep or superficial location and size of the mass on the results of preoperative magnetic resonance imaging (MRI) and fine needle aspiration biopsy (FNAB), based on postoperative histopathological results. Materials and Methods: In this study, data were obtained retrospectively from the medical records of patients who underwent parotidectomy in our center due to parotid tumor between July 2011 and April 2021 at the Department of Otorhinolaryngology, University of Health Sciences, Izmir Tepecik Training and Research Hospital. The patients were divided into groups according to the superficial or deep localization of the tumor in preoperative MRI, and whether any long axis was 2 cm or more. Sensitivity, specificity, accuracy, positive predictive and negative predictive values were calculated and compared statistically by comparing the probable diagnosis given by FNAB and MRI with the postoperative histopathological result. Results: In the study, 239 patients underwent parotidectomy due to parotid tumor, and 212 of the postoperative histopathological diagnoses were reported as benign and 27 as malignant. 206 of the tumors originate from the superficial lobe and 33 from the deep lobe. There are 179 tumors above 2 cm and 60 tumors below 2 cm. The highest sensitivity value for benign tumors in FNAB originates from the superficial lobe with 100%, and it was found in tumors 2 cm and above. The highest sensitivity value for benign tumors in MRI was found in tumors originating from the superficial lobe with 95.9%. The highest sensitivity value for malignant tumors in MRI and FNAB was found in tumors originating from the deep lobe with 40.7%. Conclusion: Preoperative FNAB and MRI in parotid tumors have a high sensitivity for benign tumors. In FNAB, sensitivity increases in the superficial lobe and above 2 cm. As the tumor size increases in MRI, the probability of misdiagnosis of malignancy increases, especially in whartin and oncocytic tumors. We recommend using frozen sections for intraoperative histopathological diagnosis in deep lobe tumors, regardless of whether they are benign or malignant.