Kekemeliği olan bireylerin ruminatif düşünme stillerinin bilişsel esneklik düzeyi ve kekemeliğe ait olumsuz düşünce ve inanç düzeyleri ile ilişkisi
The relationship of ruminative thoughts styles of individuals who stutter with the level of cognitive flexibi̇lity and unhelpful thoughts and beliefs about stuttering
- Tez No: 693296
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, kaygı, kekemeliğe yönelik olumsuz düşünce ve inanç, ruminasyon, ruminatif düşünme biçimi, Anxiety, cognitive flexibility, unhelpful thoughts and beliefs about stuttering, rumination, ruminative thought style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kekemeliği olan bireylere yönelik son dönemde farklı alanlarda çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Yürütücü işlev becerileri, kekemeliğe yönelik olumsuz düşünce, inanç ve kaygı son dönem araştırmalarındandır. Bu çalışmada amaç, kekemeliği olan yetişkin erkek bireylerin kaygı ile ilişkili olan ruminatif düşünme stillerinin bilişsel esneklik düzeyi ve kekemeliğe yönelik olumsuz düşünce ve inanç düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını yaşları 18 ila 55 arasında değişkenlik gösteren, gelişimsel kekemeliğe sahip 30 yetişkin erkek birey oluşturmaktadır. Katılımcılardan“Ruminatif Düşünme Stili Ölçeği”,“Bilişsel Esneklik Envanteri”ve“UTBAS-TR”yi doldurmaları istenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda değişkenler arası ilişki, normal dağılıma uygun olup olmama (Shapiro Wilk test) durumuna göre Spearman ve Pearson Korelasyon Analizi ile incelenmiştir. Sonuçlar, bilişsel esneklik değişkeninin diğer değişkenler olan kekemeliğe yönelik olumsuz düşünce, inanç ve kaygı (UTBAS-I, UTBAS-II, UTBAS-III ve UTBAS-Toplam) ve ruminatif düşünme eğilimi ile aralarında ilişki olmadığını göstermektedir. Ayrıca, ruminatif düşünme eğilimi ile kekemeliğe ait olumsuz düşünce, inanç ve kaygı ile pozitif yönde ilişkisi olduğunu göstermiştir. Ruminatif düşüncelerin kekemeliğe yönelik olumsuz düşünce sıklığı (UTBAS-I), kekemeliğe yönelik olumsuz düşünceler duyulan inanç (UTBAS-II), kekemeliğe yönelik olumsuz düşünceler karşı kaygı (UTBAS-III) ve UTBAS-Toplam arasında ayrı ayrı pozitif yönde düşük düzeyde ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan korelasyon incelemesi sonucu UTBAS-TR'nin alt boyutları olan UTBAS-I, UTBAS-II ve UTBAS-III ile UTBAS-Toplam arasında yüksek düzeyde pozitif yönde ilişki bulunurken; ruminatif düşünme eğilimi ile UTBAS-I, UTBAS-II, UTBAS-III ve UTBAS-Toplam arasında düşük düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
There has been a lot of recent research on individuals with stuttering. Executive function skills, unhelpful thoughts, beliefs and anxiety about stuttering are among the most recent studies. This study aims to examine the relationship between ruminative thinking style, cognitive flexibility level, and unhelpful thoughts and beliefs about stuttering in adult male individuals who stutter. The participants of the study consist of 30 adult individuals with developmental stuttering, aged between 18 and 55. Participants were asked to fill in the“Ruminative Thought Style Questionnaire”,“Cognitive Flexibility Inventory”and“UTBAS-TR”. Whether the data conformed to the normal distribution was examined with the Shapiro Wilk test. According to the data obtained, the relationship between the variables with Spearman and Pearson Correlation Analysis. While the results show that there is no relationship between cognitive flexibility variable and other variables; it shows that ruminative thoughts have a positive relationship with unhelpful thoughts, beliefs and anxiety about stuttering. In addition, it has been shown that ruminative thinking style is positively related to stuttering negative thoughts, beliefs and anxiety. It has been revealed that there is a low level of positive correlation between the frequency of negative thoughts about stuttering (UTBAS-I), belief in negative thoughts about stuttering (UTBAS-II), anxiety about negative thoughts about stuttering (UTBAS-III), and UTBAS-Total. As a result of the correlation analysis, there was a high level of positive correlation between UTBAS-I, UTBAS-II and UTBAS-III, and UTBAS-Total; A low level of positive correlation was found between ruminative thinking style and UTBAS-I, UTBAS-II, UTBAS-III and UTBAS-Total.