Hemşirelik öğrencilerinin farmakolojik bilgi düzeyleri ve doz hesaplama becerilerinin değerlendirilmesi
Assessment of pharmacological knowledge levels and dose calculation skills of nursing students
  1. Tez No: 693304
  2. Yazar: ZUHAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERDİYE ŞENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, hemşirelikte farmakoloji, doz hesaplama, nursing, nursing of pharmacology, dose calculation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, hemşirelik son sınıf öğrencilerinin farmakolojik bilgi düzeylerini ve ilaç dozu hesaplama becerilerini belirleyerek, bunların bireysel özellikleriyle ilişkisini değerlendirmek amacıyla kesitsel olarak planlanmış tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde hemşirelik bölümü bulunan İstanbul, Marmara, Koç, Haliç, Maltepe ve Bilim Üniversitelerinde dördüncü yıl bahar döneminde olup (hemşirelik lisans eğitimi akademik takviminin 8. döneminde) Mart-Haziran 2012 tarihleri arasında eğitim gören tüm öğrencileri kapsadı. Örneklemini ise, araştırmanın amacı açıklanarak, bilgilendirme sonrası araştırmaya katılım için izin alınan ve örneklem kriterlerini karşılayan toplam 257 öğrenci oluşturdu. Verilerin toplanmasında; ''Yapılandırılmış Soru Formu'' kullanıldı. Verilerin analizi bilgisayarda tanımlayıcı ve önemlilik analizleri kullanılarak gerçekleştirildi. Hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalamasının 22,76±1,82 yıl, %87,2'sinin kadın ve %35'inin öğrencilik döneminde hemşire/hemşire adayı olarak çalıştığı saptandı. Bu öğrencilerin tamamının farmakoloji dersini hemşirelik lisans eğitiminin ilk iki yılı içinde ve çoğunlukla (%46,7) üçüncü dönemde haftada iki ders saati olarak aldıkları belirlendi. Öğrencilerin farmakolojik bilgi düzeyi toplam puan ortalamasının 18,37±4,06; doz hesaplama becerisi toplam puan ortalamasının 12,07±3,44 ve genel toplam puan ortalamasının ise 30,43±6,53 olduğu saptandı. Sonuç olarak hemşirelik lisans eğitiminin son döneminde bulunan öğrencilerin farmakolojik bilgi düzeyi ve doz hesaplama becerileri açısından orta düzeyde bir başarı sergiledikleri, farmakoloji dersinin saat olarak daha fazla alınmasının ve çalışma deneyiminin öğrencilerin başarılarını olumlu yönde etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
This study is cross sectional analytic study that is primarily targeted to evaluate the pharmacological knowledge levels and dose calculation skills of nursing students and to correlate scientific features of these data with each nursing students' individual skills. The population of the study is included all the nursing students of Istanbul ,Marmara Koç , Haliç ,Maltepe and Bilim Universities of fourth year studies from March to June 2012./spring semester. ( nursing undergraduate academic calendar 8th period ) The sampling was formed by the explaining the purpose of the research , information received to participate in research, and a total of 257 students corresponding the sample criteria that was allowed. Structured Questionnaire ' was used at the collection of the data. Data analysis was performed by using the computer identifier and significance of analysis. 22,76 +- 1,82, 87,2 % of the average age of nursing students are female and 51,42 % of participants are high school graduate and 35 % of them are working part time as nurse / nurse candidates. The students in the first two years of undergraduate nursing course all of pharmacology and mostly ( 46.7 %) had received two hours per week in the third period. Students get 1 point for each right answer. Mean score was 18,37 +- 4,06 for 31 questions of pharmacological basic knowledge, 12,07±3,44 for 17 questions of dose calculating skills and 30,43±6,53 for all the questions. As a result of the last quarter of the students in undergraduate nursing education had a moderate success in terms of pharmacological knowledge and dose computation skills and success of the students was seen positively affected by having as more hours of pharmacology courses besides work experience.