Öğrenci hemşirelerin ağrı kontrolünde kullanılan farmakolojik olmayan bazı yöntemlere ilişkin bilgileri
The knowledge of student nurses on some non-pharmacological methods used in the pain control
- Tez No: 156180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, ağrı kontrolü, farmakolojik olmayan yöntemler, öğrenci hemşire
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma, öğrenci hemşirelerin ağrı kontrolünde kullanılan farmakolojik olmayan bazı yöntemlere ilişkin bilgilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nda 2003-2004 öğretim yılı güz yarıyılında temel hemşirelik meslek derslerini alan 260 öğrenci oluşturmuştur. Gönüllük esasına dayalı olarak yapılan çalışmaya 244 öğrenci katılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen soru kağıdı ile toplanmıştır. Soru kağıdı üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler; aritmetik ortalama, standart sapma, iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi, varyans analizi, Mann Whitney U testi ve tukey testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin %68.9'u 21-23 yaş grubundadır.' Öğrencilerin %53.7'si SML Hemşirelik bölümü, %46.3'ü lise mezunudur. Öğrencilerin %35.7'si İç Hastalıkları Hemşireliği, %33.6'sı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, %30.7'si Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği dersini almaktadır. Öğrencilerin %94.3'ünün ağrı deneyimi yaşadığı ve %88.9'unun klinik uygulama sırasında ağrısı olan bireye bakım verdikleri ve gerek kendi ağrılarını gerekse bakım verdikleri bireylerin ağrısını gidermede ağırlıklı olarak farmakolojik ve farmakolojik olmayan yöntemleri birlikte kullandıkları belirlenmiştir, öğrencilerin ağrıyı gidermede kullanılan farmakolojik olmayan yöntemlere ilişkin bilgi puan ortalaması 57.50 üzerinden 29.26'dır. Yapılan isatistiksel değerlendirmelerden bağımsız değişkenlerden sadece ağrı deneyimi yaşayan öğrencilerin ağrıyı gidermede uyguladıkları yöntemlere göre bilgi puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p< 0.05) (Tablo 4. 7.). Öğrencilerin masaj, sıcak-soğuk uygulama ve gevşeme egzersizlerinin etkileriyle ilgili bilgi düzeylerinin daha iyi olduğu, deriye mentol uygulama, dikkati başka yöne çekme, müzik ve hayal kurma yöntemleriyle ilgili daha az bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was carried out to determine the knowledge of student nurses on some non-pharmacological methods used in the pain control. The subjects included 260 students that took basic professional courses of nursing during the autumn term of the 2003-2004 academic year in the Hacettepe University Vocational Higher School of Nursing. 244 students attended this voluntary study. The data were collected by means of a questionnaire prepared by the researcher. The questionnaire comprised of three chapters. In evaluation of the collected data, the arithmetical average, standard deviation, significance test for the difference between two averages, Mann Whitney U test and Tukey test were used. 68.9% of the students were 21 to 23 years old. The students were graduates of the Nursing Programs of the Vocational High School of Healthcare and of the ordinary high schools by 53.7% and 46.3% respectively. The students took the nursing courses in internal diseases by 35.7%; psychiatry by 33.6% and gynecology and obstetrics by 30.7%. It was determined that 94.3% of the students had pain experience, and 88.9% rendered care to the individuals that experienced pain during clinical applications, and concurrently used pharmacological and non-pharmacological methods in pain control of the patients and themselves. The students scored an average point of 29.26 on 57.50 for the knowledge on non-pharmacological methods used in pain control.