Okul öncesi öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarının uzaktan eğitim algılarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of preschool teachers' self-efficacy beliefs on their perceptions regarding distance education
  1. Tez No: 693360
  2. Yazar: ŞERİFE HAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, öz yeterlik, uzaktan eğitim, iletişim becerileri, öz yeterlik inancı, Pre-school, self-efficacy, distance education, communication skills, selfefficacy beliefs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada; Okul öncesi öğretmenlerinin öz yeterlik inançları ile uzaktan eğitim algıları arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma grubunu İstanbul il genelinde görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Tepe ve Demir (2012) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Öğretmen Çok Boyutlu Öz Yeterlilik İnanç Ölçeği ve Gök (2011) tarafından geliştirilen Uzaktan Eğitim Algı Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde; İlişkisel tarama ve farklılıkları belirlemek için T-testi, ANOVA ve çoklu regresyon kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin öz yeterlik inançları yüksek çıkarken, genel olarak uzaktan eğitim algıları orta düzeydedir. Okul öncesi öğretmenlerinin eğitim düzeyi arttıkça uzaktan eğitime bakış açısının da pozitif yönde olduğu görülmektedir. Katılımcıların özyeterlik inançlarının, öğrenme öğretme süreci, iletişim becerileri, aile katılımı, planlama, öğrenme ortamlarının düzenlenmesi alt boyutlarında yaşa bağlı herhangi bir anlamlı farklılık görülmezken, sınıf yönetimi alt boyutunda yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Ayrıca, okul öncesi öğretmenlerinin uzaktan eğitim algılarında yaşa göre farklılık durumuna bakıldığında tüm alt boyutlarda farklılık görülmezken, temel bakışa ilişkin algı alt boyutunda anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Okul öncesi öğretmen öz yeterlik ölçeğinin alt faktörlerin okul öncesi öğretmenlerinin uzaktan eğitim algısını açıklamaya ilişkin etkisine göre okul öncesi öğretmen öz yeterlik ölçeğinin alt faktörlerinden sınıf yönetimi, aile katılımı, planlama, öğrenme öğretme süreci, iletişim becerileri, ve öğrenme ortamı durumlarının; okul öncesi öğretmenlerinin uzaktan eğitim algısını açıklamaya ilişkin etkilerinin analiz sonuçlarına baktığımızda sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Öz yeterlik inançlarının alt boyutlarından İletişim becerileri'nin uzaktan eğitim algısını yordadığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, okul öncesi öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarının uzaktan eğitim algılarına olumlu yönde etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, It was intended to investigate the interaction between pre-school teachers' self-efficacy beliefs and their perceptions of distance education. The sample of the model designed in the correlational survey model consists of pre-school teachers working in public schools in Istanbul Province. The participants, who were volunteer, were reached through both online Google Surveys and printed survey forms. The data in the research were obtained via the Pre-school Teacher Multi-dimensional Self-Efficacy Belief Scale developed by Tepe and Demir (2012) and the Distance Education Perception Scale developed by Gök (2011). To analyze the data, T-test, Anova and multiple regression were used to identify differences and the correlation. While the selfefficacy beliefs of pre-school teachers are high, the average of the comments regarding the perception of distance education in general is moderate. As the level of education increases, it is determined that their perspective regarding the distance education is also positive. A significant difference was found in the“classroom management”subdimension according to the age variable while there was no significant difference in the sub-dimensions of preschool teachers' self-efficacy beliefs, learning-teaching process, communication skills, family participation, planning, and organization of learning environments based on age ranges. In addition, when the issue of difference according to the age for the views of preschool teachers on distance education are examined, there is no difference in all sub-dimensions, while a significant difference is found in the subdimension of Perception regarding Basic Perspective. According to the effect of the sub-factors of the pre-school teacher self-efficacy scale, the results showed that there was statistically significant difference based on the results of the analysis of the effects of Classroom Management, Family Participation, Planning, Learning and Teaching Process, Communication Skills, and Learning Environment, which are sub-factors of the pre-school teacher self-efficacy scale for explaining the preschool teachers' perceptions of distance education. It was revealed that Communication Skills, one of the sub-dimensions of self-efficacy beliefs, affected the perception of distance education. It is seen that teachers have increased their dominance in the field in distance education by using their communication skills. As a result, it was found that pre-school teachers' selfefficacy beliefs had a positive effect on their perceptions of distance education.