İlköğretim II. kademe ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan sanat eğitimcilerinin sanatçı-öğretmen kavramı bağlamında incelenmesi
Examination of art educators who work in II. stage of primary education and secondary education in the context of the concept of artist-teachers
- Tez No: 693359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sanat eğitimi, sanat eğitimcisi, sanatçı-öğretmen, ilköğretim II. kademe, ortaöğretim, art education, art educator, artist-teacher, II. grade of primary education, secondary education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada sanatçı-öğretmen kavramının detaylı analizi yapılmıştır. Kavramın tarihsel süreci, metinsel içeriği, eğitim uygulaması örneği olarak Sanatçı-Öğretmen Programı (ATS) incelenmiştir. Önemli sanatçı-öğretmenlerin biyografileri ve Türkiye'de bu mesleki kimlikle değerlendirilebilecek sanat eğitimcilerinin uygulama ve profil incelemeleri yapılmıştır. Türkiye'de sanat eğitiminde birçok olumlu değişime yol açabileceği düşünülen sanatçı-öğretmen kavramına dair Türkçe literatürde yeterli kaynak bulunmaması ve sanat eğitimcilerinin sanatçı benliğinin korunarak sanat eğitimine katkıda bulunulabileceğini göstermek için bu çalışmanın yapılması bir gereklilik olarak görülmüştür. Çalışmanın amacı sanatçı-öğretmen kavramını, zengin tarihine aşina olmayan 21. yüzyıl Türk sanat eğitimcilerine yeniden kazandırmak, ülkemiz koşullarına uyarlanabilir sanat eğitim modellerinin incelenmesine katkı sağlamak ve literatürdeki eksikliğin giderilmesi için gelecek çalışmalara temel oluşturmaktır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden; her türlü basılı ve elektronik yayınların literatür taraması yapılmış ve sanatçı-öğretmen kriterlerini karşılayan altı sanat eğitimcisi ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler içerik analizine tabi tutularak bulgular elde edilmiştir. Görüşmeler sonucunda sanatsal üretimin öğretmenlik uygulamalarını geliştirdiği tespit edilmiştir. Sanatsal aktifliğin öğretmenlerin yaratıcılık, güncel sanata hâkimiyet, teknik beceri gibi konularda yenilenerek öğrencileriyle olan paylaşımlarında çağdaş bir yöntem kullanmalarını sağladığı görülmüştür. Bütün bunların ışığında, sanatçı-öğretmen kavramının sanat eğitiminin her basamağında gelişme vadeden, umut verici özelliklere sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of artist-teacher was analyzed in detail. The historical process of the concept, its textual content and, as an example of its educational practice, the Artist-Teacher Program (ATS) were evaluated. Biographies of important artists-teachers as well as the practices and profiles of art teachers in Turkey, who can be considered in this professional identity, were surveyed. There is not sufficent information about the artist-teacher concept, which is thought to lead to many positive changes in art education in Turkey, in Turkish literature. In addition to that, this study is considered as a necessity to show that art teachers can contribute to art education by preserving their artist identities. The aim of the study is to reintroduce the concept of artist-teacher to the 21st century Turkish art educators who are not familiar with its rich history, contribute to the examination of art education models which can be adaptable to the conditions of our country, and to provide a basis for future studies. To achieve the aims presented above, of all the qualitative research patterns, every kind of printed and electronic publication was reviewed, and semi-structured interviews were conducted with six art teachers, who were eligible to the criteria of artist-teacher. The findings were obtained by subjecting the interviews to content analysis. As a result of the interviews, it was determined that artistic practice improved teaching methods. It was observed that artistic activity enabled teachers to use contemporary methods in their interactions with students by keeping them up to date in the areas of creativity, knowledge of the current art, and technical skills. Considered altogether, our results revealed that the concept of artist-teacher has promising features in every step of art education.