15-18 yaş aralığındaki ergenlerde topluma aidiyet ve sosyal kaygının karşılaştırılması
The comparison between social belongingness and social anxiety of adolescents with 15-18 years old
- Tez No: 693366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, topluma aidiyet, sosyal kaygı, Adolescence, Social Belonging, Social Anxiety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Aidiyet duygusu bireyin yaşamında en önemli gereksinimlerindendir. Özellikle kimliğin şekillendiği ergenlik dönemindeki bireylerde aidiyet duygusunun sağlıklı şekillenmesi bireyin gelecekte kuracağı sağlıklı ilişkilerin temelini sağlamlaştıracaktır. Aidiyet ihtiyacını doyuramayan ergenlerde kaygı bozuklukları görülebilmektedir. Bu çalışmada, 15-18 yaş aralığındaki ergenlerin topluma aidiyet ve sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2020 yılında İstanbul'da eğitim gören 15-18 yaş aralığındaki geç ergenlik dönemindeki ergenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 99'u kız ve 46'sı erkek (n=145) ergen oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında 'Demografik Veri Formu', 'Genel Aidiyet Ölçeği (GAÖ) ve 'Ergenlerde Sosyal Kaygı Ölçeği (ESKÖ) kullanılmıştır. Pandemi süreci sebebiyle yüzyüze yapılması planlanan uygulama online link gönderilerek yürütülmüştür. Toplanan verilerin analizi bilgisayar ortamında yapılmış, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve karışık ölçümler için ANOVA testi kullanılmıştır. Bu çalışmada topluma aidiyet ve sosyal kaygıda yaşın, cinsiyetin, çocuk sırası ve bakım veren durumunun etkileri incelenmiştir. Araştırmanın sonucu, geç ergenlik evresindeki ergenlerde topluma aidiyet üzerinde yalnızca yaşın etkisini ortaya koymuştur. Buna karşın ergenlerde sosyal kaygıda tüm değişkenlerin etkisi bulunmuştur. Bu bulgular ışığında yaş ilerledikçe topluma aidiyet ve sosyal kaygının arttığı öne çıkmaktadır. Topluma aidiyet arttıkça, geç ergenlik evresindeki ergenlerde sosyal kaygının azaldığı tespit edilmiştir. Bu çalışma bireylerin içinde bulundukları toplumda yerlerinin belirlendiği ve gelecekteki ilişkilerinin ve birçok patolojinin şekillendiği geç ergenlik evresindeki ergenlerle gerçekleştirilmesi sebebiyle önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
A sense of belonging is one of the most important needs of an individual in their lives. Especially, as personality develops in adolescence period, it is important to form a healthy sense of belonging. It will reinforce the foundation of healthy relationships that the individual will establish in the future. Anxiety disorders can be seen in adolescents who cannot satisfy the need for belonging. In this research aim to examine the relationship between social belonging and social anxiety levels of adolescents between the ages of 15-18. The population of this study, consists of adolescents in the late adolescence period between the ages of 15-18 who study in Istanbul in 2020. The sample of the study was composed of 99 female and 46 male (n = 145) adolescents. While gathering the data, there were used 'Demographic Data Form', 'General Belonging Scale (GBS) and' Social Anxiety Scale for Adolescents (SASA). At the begining of the study was planned to face to face. The study was carried out by sending an online link due to the pandemic process. While the analysis of the collected data was made in computer environment, one-way analysis of variance (ANOVA) and ANOVA test for mixed measurements were used. In this study, the effects of age, gender, child rank and caregiver status on community belonging and social anxiety were examined. The result of the study revealed only the effect of age on belonging to society in adolescents in late adolescence. On the other hand, all variables were found to have an effect on social anxiety in adolescents. In the light of these findings, it becomes prominent that social belonging and social anxiety increase as the age progresses. This study suggest that, social anxiety decreases in the late adolescence stage as the belonging to the community increases. This study is important because it is carried out with adolescents in the late adolescence stage, in which individuals' place in their society is determined and their future relationships and many pathologies are shaped.