Ortak değer temalı kavramsal sanat çalışmalarının değerler eğitimi bağlamında incelenmesi
Examination of common value-themed conceptual art studies in the context of values education
  1. Tez No: 693369
  2. Yazar: ÖMER DİNLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP GÖKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: sanat, kavramsal sanat, ortak değerler, değerler eğitimi, art, conceptual art, common values, values education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Günümüzde kavramsal sanat, kavram ve kapsam olarak güncelliğini korumaktadır. Bu aynı zamanda sanatın kavramsallaşmasının serüveni olduğu kadar güncel sanat anlayışının sınırlarının ortaya konulması anlamına gelmektedir. Kavramsal sanatın değerler ilişkisi yanında değerler eğitimiyle olan bağlantılarının araştırılması amaçlanmaktadır Yöntem: Çalışmada doküman incelemesi yöntemiyle, Türkiye'de ortak değerlerin işlendiği kavramsal sanat ürünleri değerler eğitimi bağlamında incelenmiştir. Bu çalışmada ulaşılan veri kaynakları Türkiye'de vatan sevgisi, ortak değerler, milli birlik ve beraberlik, sosyal sorumluluk ve benzeri değerlerin güçlenmesi adına görsel sanat çalışmaları yapan sanatçıların kavramsal sanat çerçevesinde değerlendirilen eserleri oluşturmaktadır. Kavramsal sanat çerçevesinde, değerler eğitimi bağlamında incelenebilecek sanatsal faaliyetler takip edilecek, sanatçıların geliştirdikleri sanat ürünleri ilişkili olacağı düşünülen değerlerle kodlanarak detaylandırılmıştır. Bulgular: Kavramsal sanat toplumların kendini ifade edebilmesi için çok büyük bir araç haline gelmiştir.Bu sanat tarzı ile her yaş grubunun ilgisinin çekilebileceği araştırmalarla ortaya koymuştur. Bu sayede bireylere ve özellikle de çocuklara değer kavramları ilgi çekici ve eğlenceli bir şekilde aktarılabilir ve kalıcı bir şekilde öğrenme sağlanmış olur. Sanatın çok farklı bir şekli olan kavramsal sanat ortak değerlerin benimsetilmesi adına çok önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Sonuç: Kavramsal sanat aracılığıyla bireyler, kalıcı bir şekilde ortak değer kavramlarını öğrenebilir. Bu şekilde değerlere sahip çıkan ve sahip olunan değerler doğrultusunda yaşayıp kendini geliştirmek isteyen bireyler yetiştirebilmek mümkündür. Eğitimcilerin kullandıkları metotlarArasında kavramsal sanat çalışmalarından faydalanmaları, bu araştırmanın sonuç ve hedefleri arasındadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In today, it is considered important to give information about the concept and scope of conceptual art, to research the views on conceptual art, to examine the conceptualization process of art, to research the relationship between conceptual art and value within the framework of values education. In this context, the main purpose of the study is; It is the demonstration of the common values that are processed in conceptual art practices produced in Turkey, based on student studies. Method: In the study, conceptual art products in which common values are processed in Turkey examined in the context of values education by document analysis method. The data sources to be accessed in this study consist of the works of the artists who make visual art works in order to strengthen the patriotism, common values, national unity and solidarity, social responsibility and similar values in Turkey, which are evaluated within the framework of conceptual art. Within the framework of conceptual art, artistic activities that can be examined in the context of values education followed, and the art products developed by the artists will be detailed by coding with the values that are thought to be related. Findings: Conceptual art has become a great tool for societies to Express themselves. This art style has been revealed through research that can attract the attention of every age group. In this way, value concepts can be transferred to individuals and especially children in an interesting and entertaining way, and permanent learning is provided. Conceptual art, which is a very different form of art, constitutes a very important alternative for the adoption of common values. Result: Through conceptual art, individuals can learn the concepts of common value permanently. In this way, it is possible to raise individuals who embrace values and want to live and improve themselves in line with the values they have. It is a very useful alternative for educators to benefit from conceptual art during the methods they use.