Regional flood frequency analysis of the Firat and Dicle basins in Turkey using l-moments approach and plotting-position method for maximum flow values
Türkiye'de Fırat ve Dicle havzalarının maksimum akış değerleri için l-moment yaklaşımı ve noktalama-pozisyon yöntemi ile bölgesel taşkın frekans analizi
- Tez No: 693390
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel taşkın frekans analizi, L-momentler, Noktalama Pozisyonu, First havzası, Dicle havzası, Regional flood frequency analysis, L-moments, plotting-position, Fırat basin, Dicle basin
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Barajlar, köprüler, su yolları vb. gibi hidrolik yapıların tasarımı için proje ömrü boyunca maksimum taşkın debisini tahmin etmemiz gerekir. Bu pik değer, gözlemlenen yıllık anlık maksimum akış serilerinin değerlerine dayalı olarak tahmin edilmektedir. L-Moment ve Plotting Position yöntemleri gibi maksimum akış değerini tahmin etmek için kullanılan birkaç yöntem vardır. Bu çalışmada, olasılık dağılım parametrelerini tahmin etmek için Türkiye'de Fırat ve Dicle Havzalarında daha önce kaydedilen yıllık anlık maksimum akış serilerine L-momentler yöntemi kullanılarak bölgesel taşkın frekans analizi uygulanmıştır. Homojen bölgeler L-momentler yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve farklı bölgelerde Xtest yazılımı kullanılarak Genelleştirilmiş Ekstrem Değer, Genelleştirilmiş Normal, Genelleştirilmiş Pareto, Pearson Tip 3, Genelleştirilmiş Logistic ve Wakeby dağılımları uygulanmıştır. Tahminlerin doğruluğu, bölgesel L-Moment algoritması ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'deki Fırat havzası için Ekstrem Değer dağılımın ve Dicle havzası için Normal dağılımın uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
For the design of hydraulic structures such as dams, bridges, waterways, the maximum flood flow over the life of the project should be estimated. This peak value is estimated based on the values of the observed annual instantaneous maximum flow series. Several methods are used to estimate the maximum flow value, such as the L-moment and plotting position methods. Regional flood frequency analysis was performed in this study to the annual maximum flow series recorded previously in the Euphrates and Tigris basins in Turkey by using the L-moments method to estimate probability distribution parameters. The homogenous region was identified by using the L-moments method, and in different regions the Generalized Extreme Value, Generalized Normal, Generalized Pareto, Pearson Type 3, Generalized Logistic, and Wakeby distributions have been applied by using the Xtest software. The accuracy of the estimated quantiles is assessed through the regional L-moment algorithm. The extreme value distribution is found to be appropriate in the Fırat basin and normal distribution for Dicle basin in Turkey.