Nohut anter kültüründe genotip ve büyüme düzenleyicilerinin haploid bitki rejenerasyonuna etkileri
Effects of genotype and plant growth regulators on haploid plant production from anthers of chickpea
  1. Tez No: 693410
  2. Yazar: GÜLSÜM SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, Genotip, Anter Kültürü, oksin, sitokinin, konsantrasyon, Chickpea, Genotype, Haploid, Anther, Auxin, Cytokinin, Concentration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Nohut anter kültüründe oksin çeşidi (2,4-D ve Picloram) ve konsantrasyonu (5 mg/l, 10 mg/l; 1 mg/l, 2 mg/l) ile sitokinin çeşidi (BAP ve Kin) ve konsantrasyonunun ( 0 mg/l, 0.5 mg/l) farklı nohut genotiplerinde haploid bitki oluşumuna etkisini saptamak amacıyla yürütülen bu araştırmada; Seçkin, İnci, Onur, Sezgin ve Hasanbey genotipleri test edilmiştir. Varyans analizi sonuçları, genotip, oksin çeşidi, sitokinin çeşidi ve sitokinin konsantrasyonu ile bu faktörlerin interaksiyonlarının kallus ve/veya embriyo oluşturan anter oranını önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Anter reaksiyon oranı; genotiplere bağlı olarak % 3.3-7.9 arasında değişmiş, 2,4-D oksininin Piclorama göre, Kinetin sitokininin de BAP'a göre anter reaksiyon oranı açısından daha etkili olduğu saptanmıştır. Anterlerden oluşan kallus ve embriyolar rejenerasyon ortamına aktarıldığında kök rejenerasyonu gerçekleşmiş, ancak bitki rejenerasyonu gerçekleşmemiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanılarak, ülkemizdeki nohut genotiplerinin anter kültürüne reaksiyonlarının, uygun besi ortamı ve kültür öncesi anterlere stres uygulama yönteminin optimize edilmesine yönelik araştırmalarının yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to determine the effect of auxin type (2,4-D and Picloram) and concentration (5 mg/l, 10 mg/l;1 mg/l, 2 mg/L) as well as cytokine type (BAP and Kin) and concentration ( 0 mg/l, 0.5 mg/l) on haploid plant regeneration from the anthers of the different chickpea genotypes, chickpea cultivars Seçkin, İnci, Onur, Sezgin and Hasanbey genotypes were tested. Results of the variance analyses on the data obtained showed that genotype, auxin type, cytokinin type and concentration as well as their interactions significantly affected the ratio of the anthers forming callus and/or embryo. Ratio of the responding anthers varied between 3.3% and 7.9% depending on the genotype. It was determined that 2,4-D was more efective than Picloram in anther reaction rate. On the other hand, Kinetin resulted in higher anther reaction rate than BAP. When the calli and embryos were transferred into regeneration medium, they regenerated only root but not the plant. From the results of the study, it was concluded that the further research at the aiming to determine response of chickpea genetic resources of Turkey to the anther culture and to optimize the nutrient medium and stress treatment method of the anther must be conducted.