Koruyucu aile modelinde duygusal emek ve ekonomik tutum: İzmir ili örneği
Emotional labor and economic attitude in foster family model in İzmir sample
  1. Tez No: 693432
  2. Yazar: MERVE AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ŞAŞMAN KAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: koruyucu aile, duygusal emek, ekonomik tutum, foster care, emotional labor, economic attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı; akraba ve yakın çevre koruyucu aile modeli ile süreli koruyucu aile modelinin duygusal emek ve ekonomik tutum boyutunun ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. 30 koruyucu anne ile İzmir ilinde yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde konuyla ilgili literatür taranarak oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler MAXQDA metin analiz programına aktarılarak tematik analiz yapılmıştır. Bulgular: Koruyucu aile hizmet modelinin duygusal emek ve ekonomik tutum boyutlarıyla ele alındığı bu araştırmada koruyucu annelerin duygusal emek düzeylerinde bireysel faktörlerin yanı sıra koruyucu aile birimi, biyolojik aile ve çocuk ile kurduğu ilişkinin etkili olduğu saptanmıştır. Süreçte sarf ettikleri duygusal emek gibi ekonomik tutumları da çocuğun bakım kalitesi ve hizmetin işlevselliği açısından önemlidir. Sonuçlar: Koruyucu aile hizmet modelinin aileler tarafından doğru anlaşılması ailelerin daha az duygusal emek sarf etmelerini sağlamaktadır. Süreçte yaşadıkları korku, kaygı gibi olumsuz duygularla baş etmekte zorlanan aileler daha fazla duygusal emek sarf etmekte ve psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır. Duygusal emek ve ekonomik tutum hizmetin işlevselliği ve çocuğun iyilik hali açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to reveal the emotional labor and economic attitude dimension of the relative family foster home care model and the time limited foster home care model. Material and Method: Qualitative research method and in-depth interview technique were used in the research. Face-to-face interviews were held with 30 foster mothers in İzmir province. During the interviews, a semi-structured interview form, which was formed by scanning the associated literature, was used. Thematic analysis was performed by transferring the collected data to the MAXQDA text analysis program. Findings: In this study, where the foster care family model was examined with the dimensions of emotional labor and economic attitude, it was determined that as well as individual factors, the relationship between the foster family unit, the biological family and the child were effective in the emotional labor levels of foster mothers. As well as their emotional labor they spend in the process, the economic attitudes are also important in terms of the quality of care and the functionality of the foster care model. Result: Understanding correctly of the foster family service model by families enables them to make less emotional effort. Families who have difficulties in coping with negative emotions such as fear and anxiety experience more emotional labor and need psychological support. Emotional labor and economic attitude are very important for the functionality of the service and the well-being of the child.