Annelerin bağlanma stilleri ile çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between mothers' attachment styles and their child-rearing attitudes
- Tez No: 693548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yetiştirme Tutumu, Bağlanma Stili, Anne Çocuk İlişkisi, Childrearing Attitude, Attachment Style, Mother Child Relationship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırmanın amacı annelerin çocuk yetiştirirken sergiledikleri tutumlar ile yakın ilişkilerde gösterdikleri bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya İstanbul ve Yalova ilinde yaşamakta olan 2-6 yaş arası çocuk sahibi 156 anne katılmıştır. Verilerin toplanmasında SosyoDemografik Bilgi Formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve İlişki Ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum, maksimum gibi tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde normallik dağılım testlerinden Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmış olup analiz sonucunda normallik varsayımları sağlandığından parametrik testlerden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, annelerin çocuklarını yetiştirirken sergiledikleri koruyucu tutum ile korkulu bağlanma ve saplantılı bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Otoriter ebeveyn tutumu ile saplantılı bağlanma arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda, annelerin çocuklarını yetiştirirken sergiledikleri aşırı koruyucu ebeveyn tutumu ile güvenli bağlanma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the significance of the relationship between the attitudes of mothers while raising children and their attachment styles in close relationships. For this purpose, 156 mothers with children between the ages of 2-6, living in Istanbul and Yalova provinces, participated in the research. SocioDemographic Information Form, Parental Attitude Scale and Relationship Scales were used to collect the data. In the analysis of the data, descriptive statistics such as frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, minimum and maximum were used. Kolmogorov-Smirnov test, one of the normality distribution tests, was used in the analysis of the data, and parametric tests were used since the normality assumptions were provided as a result of the analysis. As a result of the research, it was determined that there was a positive and significant relationship between the protective attitude of mothers while raising their children and fearful attachment and preoccupied attachment. A positive and significant relationship was found between authoritarian parenting attitude and preoccupied attachment. As a result of the research, it was determined that there was a negative significant relationship between the overprotective parental attitude of the mothers while raising their children and the secure attachment.