Annenin bağlanma stili ile çoçuk yetiştirme tutumu ilişkisinin incelenmesi
Study of relation to mothers attachment style and childrearing attitude
  1. Tez No: 513000
  2. Yazar: İLKNUR TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yetiştirme Tutumu, Bağlanma Stili, Anne Çocuk İlişkisi, Parenting Attitude, Attachment Style, Mother-Child Relationship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araştırmanın amacı annelerin çocuk yetiştirirken sergiledikleri tutumlar ile yakın ilişkilerde gösterdikleri bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya İstanbul ilinde Başakşehir ilçesinde yaşamakta olan 2-6 yaş arası çocuk sahibi 250 anne katılmıştır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve İlişki Ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare Testi, Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda annelerin çocuklarını yetiştirirken sergiledikleri otoriter tutum ile koruyucu tutum, izin verici tutum, korkulu bağlanma, güvenli bağlanma ve saplantılı bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmada annelerin çocuklarını yetiştirirken sergiledikleri koruyucu tutum ile korkulu bağlanma ve saplantılı bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the significance of the relationship between the attitudes of mothers during childrearing and the attachment styles they show in close relationships. For this purpose, 250 mothers with children from 2-6 years of age living in Başakşehir district of Istanbul participated in the research. Demographic Information Form, Parenting Attitude Scale and Relationship Scales were used to collect the data. Chi-square test, Independent samples T-test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that there was a significant positive relationship between the authoritarian attitudes of the mothers raised by their children and protective attitude, permissive attitude, fearful attachment, secure attachment and obsessive attachment. In the study, it was determined that there was a significant positive relationship between the protective attitude of mothers raised by their children and fearful attachment and obsessive attachment.