Kuzeydoğu Anadolu âşık havaları üzerine bir inceleme (Kars, Ardahan, Artvin)
A study on Ardahan minstrel melodies (Kars, Ardahan, Artvin)
  1. Tez No: 693583
  2. Yazar: TURGAY AKDAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ALTINKAYNAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzeydoğu Anadolu Halk Müziği, Âşık Havaları, Makam ve Ayak Kavramı, Kars Yöresi Âşık Müziği, Ardahan Yöresi Âşık Müziği, Artvin Yöresi Âşık Müziği, Northeastern Anatolian Folk Music, Minstrel Melodies, Concepts of Makam (Mode) and Ayak (rhyme), Kars Region Minstrel Music, Ardahan Region Minstrel Music, Artvin Region Minstrel Music
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu doktora tez çalışmasında; Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin yaygın müzikal varlığını ifade eden âşık müziğinin teorik ve analizi yapılmıştır. Çalışmada; Kuzeydoğu Anadolu Halk Müziği evreninden Kars, Ardahan ve Artvin Âşık Müziği örneklemi ele alınmıştır. Bu doktora tez çalışmasının amacı; Kars, Ardahan ve Artvin Âşık Müziği'nin müzikal ve kültürel analizini yaparak bu üç yörenin birbiriyle olan benzerlik ve farklarını ortaya koymak, makam, hava, şube ve ayak kavramlarını âşık müziği açısından ele alarak somut ve bilimsel sonuçlar elde etmektir. Çalışmanın önemi; söz konusu verileri ve kavramları, bu üç yöreden derlenen âşık müziği ürünlerine dayanarak incelemek ve somut verilere ulaşmak adına yapılan müzikal orijinal eserler üzerinden gerçekleşmiştir. Bu doktora tez çalışmasında derleme, kaynak tarama, kişisel görüşme gibi veri toplama yöntemleri ile notalama, analiz ve değerlendirme gibi veri işleme yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; Kars, Ardahan ve Artvin yörelerinden toplanan âşık müziğine ait ürünlerin genel benzerlikleri gözlemlense de makam, ayak vb. kavramlara veya eserlerin isimleri, doğuş hikayeleri vb. bağlamda teorik ve kültürel çeşitliliklere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to make the theoretical and cultural analysis of minstrel music, which means the widespread musical presence of the Northeast Anatolia Region. The study is based on the sample of Kars, Ardahan, and Artvin Minstrel Music from the Northeastern Anatolian Folk Music population. The aim of this study is to reveal the similarities and differences of Kars, Ardahan, and Artvin Minstrel Music by making a musical and cultural analysis, and to obtain concrete and scientific results by considering the concepts of makam (mode), hava (melody), şube (branch), and ayak (rhyme) in terms of minstrel music. The importance of the study is to examine the aforementioned data and concepts through the products of minstrel music compiled from these three regions, and to carry out the analyzes made in order to reach concrete data through original works. In this study, data collection methods such as compilation, literature review, personal interview, and data processing methods such as notation, analysis, and evaluation have been used. In the study, it has been concluded that while there are some similarities in the minstrel music compiled from Kars, Ardahan, and Artvin regions, there is a theoretical and cultural diversity in the context of makam (mode), ayak (rhyme), etc. concepts and the names or the stories of the birth of the works.