Âşık Dursun Burhani'nin şiirlerindeki söz varlığı
The vocabulary of Aşik Dursun Burhani's poems
  1. Tez No: 495827
  2. Yazar: ADNAN ZENCİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YALÇIN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz, Söz Varlığı, Âşık Dursun Burhani, Dursun Durdağı, word, vocabulary, Âşık Dursun Burhani, Dursun Durdağı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Dil, uygarlığın başlangıcından beri; duygularını, düşüncelerini, zenginliğini, kültürünü yazılı ve sözlü olarak bugüne taşır, bugünün uygarlık ürünlerini de gelecek yüzyıllara taşır. Kendi düzeneğinde canlı, sürekli bir değişim içerisinde olan, olağanüstü bir düzenektir. Bir yörenin, dönemin, topluluğun dil ürünlerinin zenginliğini araştırmak için o yöreye özgü edebi eserlerdeki söz varlığına bakmak gerekir, çünkü söz varlığı, bir sözcük dağarcığıdır, hazinesidir. Edebi eser türleri içerisinde ozanların şiirleri çok önemlidir, çünkü ozanlar dili kıvrak bir biçimde kullanarak uygarlığın başlangıcından süregelen kültür ögelerini dillerinde barındırarak döneminin ve yöresinin kültür ögelerini yarınlara taşıyan tıpkı bir köprüdür, şiirlerinde yöreye, döneme, uygarlığa özgü ögeler canlıdır. Ben de bu çalışmamda, köklü sözlü kültür geleneğimizin özgün bir biçimde yaşatıldığı Karapapak-Terekeme kültürü, Âşık Şenlik geleneği, Kuzeydoğu Anadolu kültür ögeleri temelli, Türkçeye bir katkı sağlamak amacıyla Âşık Dursun Burhani'nin şiirlerinin söz varlığını inceledim. Ozanımızın tüm şiirlerindeki sözleri bağlam içerisinde, türlerine göre ayrı başlıklar altında listeledim, kullanılan sözlerin sıklığını sözlerin yanında belirttim, ayrıca şiirlerindeki tüm söz sayısını saptadım.
Özet (Çeviri)
From the beginnings of civilisation up until now, the language carries in speech and writing its feelings, thoughts, wealth, and culture. In a similar fashion it will carry the products/heritage of today's civilisation into forthcoming centuries. Constantly in development, alive in its own setup, it is an extraordinary mechanism. In order to research the wealth of one region's, period's, society's language produce, one need to look into the vocabulary in the literature belonging to it since vocabulary is a repertoire, a treasury of words. The bard (ozan) poetry has a very important place among various types of literary work, for ozans, by using the language in an agile way and storing in it the cultural elements tracing their roots to the cradle of civilisation, are just like a bridge carrying the cultural elements of the period and region into the future. In their poems, elements specific to the region, period, and civilisation are alive. The author in this study, in order to provide input into Turkish, has analysed the vocabulary of Âşık Dursun Burhani's poems, using as a base the Karapapak-Terekeme culture, the tradition of Âşık Şenlik, and elements of the culture of Northeastern Anatolia. The words used in all poems by our ozan were listed in the context under different titles according to their types. Moreover, the frequency of words used was indicated next to them. At the same time, the total word count of poems was stated.