Transformatörlerin güneş enerjisi destekli kurutulması
  1. Tez No: 693597
  2. Yazar: ORKHAN PASHAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transformatör, kurutma işlemi, ısıtma, ısı, güneş hava kolektörü, elektrikli ısıtma, Transformer, drying process, heating, heat, solar air collector, electric heating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Transformatörün düzgün çalışması için aktif kısmının kurutulması gerekir. Aktif kısım esas olarak kağıt izolasyondan yapılmıştır ve kuruluğu önemli bir faktördür. Kağıdın kılcal bir yapıya sahip olması nedeniyle yalıtım higroskopik olarak kabul edilir. İzolasyon ıslak ise transformatörün kalitesini düşürür. Bu nedenle, yeni transformatörler üretildiğinde, sargıları bir kurutma işlemine tabi tutulur. Bu, üretim sürecinin ilk aşamasıdır, çünkü sonraki aşamada sargılar aktif parça ile birlikte kurutulur. Bu işlem genellikle yüksek sıcaklıklarda (100°C -105°C) bir vakumda gerçekleştirilir. Araştırmanın amacı: Bu işlemi organize etmek için yüksek teknoloji ürünü kurutma fırınları kullanılmaktadır. Amaç: Bu, büyük miktarda enerji talebi anlamına gelir. Dolayısıyla bu işlem için ekonomik olarak uygun ve çevre dostu enerji kullanmak daha uygundur. Bu tezde, mevcut Hedrich ekipmanına güç sağlamak için güneş panelleri kullanıldı. 14 hektarlık tesisin çatısına kurulacak güneş panellerinin bu tesislere kısmi enerji sağladığı bildirildi. Sonuç: Tesisin çatısına yerleştirilecek güneş kollektörleri raporlandı ve sirkülasyon pompalarını bağlamak için 5 seçenek değerlendirildi ve karşılaştırmalar sonucunda optimum şema seçildi.
Özet (Çeviri)
Topic: Optimization of the drying process of transformers. In order for the transformer to work properly, its active part must be dried. The active part is mainly made of paper insulation, and its dryness is an important factor. Insulation is considered hygroscopic because the paper has a capillary structure. If the insulation is wet, it reduces the quality of the transformer. Therefore, when new transformers are manufactured, their windings are subjected to a drying process. This is the first stage of the manufacturing process, because in the next step the coils are dried together with the active part. This process is usually carried out in a vacuum at high temperatures (100°C -105°C). Purpose of the research: High-tech drying ovens are used to organize this process. Purpose: This means a large amount of energy demand. Therefore, it is more convenient to use economically suitable and environmentally friendly energy for this process. In this thesis, solar panels were used to power the existing Hedrich equipment. It has been reported that the solar panels to be installed on the roof of the 14-hectare facility provide partial energy to these facilities. Result: Solar collectors to be placed on the roof of the facility were reported and 5 options for connecting the circulation pumps were evaluated and the optimum scheme was selected as a result of the comparisons.