Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin liderliktarzları ile öğretmenlerin tükenmişlikleri arasındakiilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers 'perception in accordance with teacher burnout ofleadership style of school directors
- Tez No: 693606
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Tükenmişlik, Okul Müdürü, Öğretmen, Leadership, Burnout, Principals, Teachers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin liderlik tarzları ile öğretmenlerin tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiyi ve birbirini etkileme düzeyini belirlemekte araştırmanın amaçlarındandır. Bu araştırma, tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırmada değişkenler arasında doğrusal bir ilişkinin olup olmadığı korelasyon katsayısı ile ölçülmüştür. Daha sonra çalışmanın alt problemleri regresyon ve hiyerarşik regresyon kullanılarak test edilmiştir. Demografik değişkenlere ilişkin verilerin analizinde bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) testleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda değişkenler arasında farklılığın nereden kaynaklandığını belirlemek amacıyla Tukey HSD testi yapılmıştır. Bu araştırmanın evrenini Hatay İli Antakya, Defne ve Yayladağı İlçelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Evrende yer alan sınıf öğretmenlerinden basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilmiş 298 sınıf öğretmeni bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin kişisel bilgilerini tespit etmek için“Kişisel Bilgiler Formu”kullanılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin görüşlerini belirlemek için Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada liderlik tarzı ölçeğinin dönüşümcü liderlik alt boyutu ile tükenmişlik ölçeğinin duygusal tükenmişlik ve kişisel başarıda azalma boyutları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada öğretmenlerin mezuniyet durumları ve cinsiyet değişkenlerine göre alt ölçeklere verdikleri cevaplar arasında anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to indicate the relation between school directors' leadership styles and the teachers burnout levels according to the teachers' perception. Determination the level of interactions and the relations between the variables is also purpose of this search. This research, uses survey model and it has an scientific qualifications. In the study; linearity of the relationship between the variables was measured by the correlation coefficiency. Then, the sub problems of study were tested using regression and hierarchical regression. In the analysis of data related to demographic variables, independent t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) tests were used. The Tukey HSD test was used to determine the origins of difference between variables of the analysis. The universe of this research includes the primary school teachers working in Hatay Province: Antakya, Defne and Yayladağı countries.“Cluster Sampling Method”was used in order to select 298 primary school teachers from the the universe of this research. In the study;“Personal Information Form”was used determine the teachers' personal information. In addition, Multifactor Leadership Questionnaire and Burnout Inventory was used to determine the opinions of teachers .