Lokal anesteziklerin tonik ve fazik etkilerinin sukroz-gap tekniği ile incelenmesi
Tonic and phasic effects of local anesthetics searched with sucrose-gap technique
- Tez No: 69376
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Bileşik Dinlenim Potansiyeli, Bileşik Aksiyon Potansiyeli, Sukroz-Gap Tekniği, Prokain, Lidokain. vııı, Compound Resting Potential, Compound Action Potential, Sucrose-Gap Technique, Procaine, Lidocaine. IX
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz LOKAL ANESTEZİKLERİN TONİK VE FAZİK ETKİLERİNİN SUKROZ-GAP TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ Lokal anesteziklerin zar ve aksiyon potansiyeli üzerine etkileri intrasellüler ve ekstrasellüler olarak çeşitli tekniklerle belirlenebilmektedir. Bu çalışmada, sukroz-gap tekniğiyle lokal anesteziklerden prokain ve lidokainin, kurbağa siyatik sinir demetlerinin bileşik dinlenim potansiyeli (BDP) ve bileşik aksiyon potansiyeli (BAP) parametreleri (genlik (V), latans (TJ, depolarizasyon zamanı (TDE), yarı-repolarizasyon zamanı (1/2TRE)) üzerine olan etkileri arıştırıldı. BDP ve BAPları kayıtlamak için beş bölümlü ve her bölümü perfüze edilebilen bir sukroz-gap aparatı geliştirildi. Kayıtlanan DC ve AC potansiyele perfüzyonun ve asimetrinin etkileri belirlendi. Ayrıca ekstrasellüler KCl'ün konsantrasyonlarına bağlı olarak zarda oluşan depolarizasyon da ölçüldü. Çalışmada ağırlıkları 70-80 gram arasında değişen kurbağalardan (Rana cameranoi) çıkarılan 5-7 cm uzunluğundaki siyatik sinir demetleri kullanıldı. Sukroz-gap tekniğiyle bu sinirlerin BAP parametreleri ve BDP'leri kontrol, 1, 2.1, 4.2, 8.4 mM Prokain ve 1, 2.1, 4.2 mM lidokain konsantrasyonlarında, tek uyarımla uyarılarılarak ve tonik ve frekansa bağlı uyarılarılarak kayıtlandı. Sonuç olarak, tek puis uyarımlarında prokain ve lidokain konsantrasyona bağlı olarak BAP'nin genliğini düşürdüğü, latans, depolarizasyon zamanı ve yarı- repolarizasyon zamanını arttırdığı ve bileşik dinlenim potansiyelini çok az hiperpolarize ettiği belirlendi. 2.1 mM prokain ve lidokain konsantrasyonlarının frekansa bağlı uyarımlarda genliği daha fazla düşürdüğü belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TONIC AND PHASIC EFFECTS OF LOCAL ANESTHETICS SEARCHED WITH SUCROSE-GAP TECHNIQUE Effects of local anesthetics on membrane and action potentials can be determined by various intracellular and extracellular recording techniques. In this study, we explored the effects of procaine and lidocaine on compound resting potential (CRP) and compound action potential (CAP) parameters (such as amplitude (V), latent period (TJ, depolarisation time (TDE), and half-repolarisation time (VaT^)) in the frog sciatic nerve bundles. We used 5-7 cm length of nerve bundles which were dissected from 70-80 g weight of frogs (Rana cameranoi). CRP and CAP parameters were recorded with sucrose-gap technique at 1, 2.1, 4.2 and 8.4 mM procaine and 1, 2.1 and 4.2 mM lidocaine concentrations. Nerve fibers were stimulated with single, tonic and frequency-dependent stimulations. We found that procaine and lidocaine reduced the amplitude of BAP and extended latent period, depolarisation time and half-repolarisation time of BAP and hyperpolarised the CRP with these concentrations at single stimulation. BAP was more reduced at 2.1 mM of procaine and lidocaine concentrations when nerve fibers were stimulated with frequency-dependent stimulations.