Bireylerin strese karşı dayanıklılığı ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluating the relationship between individuals' resilience against stress and anger expression styles
- Tez No: 693944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Strese karşı dayanıklılık, öfke ifade tarzları, yetişkin bireyler, Stress resilience, anger expression styles, adult individuals
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, bireylerin strese karşı dayanıklılık düzeyleri ile öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin değerlendirilebilmesi hedefiyle yapılmış bir çalışmadır. Araştırma konusu göz önüne alındığında, araştırmanın tarama modelinde planlamasına karar verilmiştir. Araştırma sürecinde 18-65 yaş aralığındaki 500 bireyin strese karşı dayanıklılık düzeyleri ile öfke ifade tarzlarına ilişkin veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS-22 istatistik programında parametrik analiz yöntemlerinin kullanılmasıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, bireylerin strese karşı dayanıklılık düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim durumu ve gelir düzeyine bağlı olarak anlamlı fark gösterdiği saptanmıştır. Öfke ifade tarzlarında ise cinsiyet, medeni durum ve gelir düzeyine göre anlamlı fark bulunamazken yaş ve öğrenim durumuna göre anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, bireylerin strese karşı dayanıklılıkları ile sürekli öfke, öfke içe vurumu ve öfke dışa vurumu arasında negatif yönlü; öfke kontrol ile pozitif yönlü ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a study conducted with the aim of evaluating the relationship between individuals' levels of resilience to stress and their anger expression styles. Considering the research subject, it was decided to plan the research in the scanning model. During the research process, data were collected on the levels of resistance to stress and anger expression styles of 500 individuals between the ages of 18-65. The obtained data were analyzed by using parametric analysis methods in SPSS-22 statistical program. At the end of the study, it was determined that individuals' levels of resilience to stress differed significantly depending on gender, marital status, age, education level and income level. While there was no significant difference in anger expression styles according to gender, marital status and income level, significant results were obtained according to age and education level. In addition, there is a negative correlation between individuals' resilience to stress and trait anger, anger-in and anger-out; It was concluded that there is a positive relationship with anger control.