Underlying factors of the economic miracle of Japan after the Second World War
2. Dünya Savaşı sonrasında Japon ekonomik mucizesinin altında yatan etmenler
  1. Tez No: 694008
  2. Yazar: YİĞİTCAN UYKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RESUL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Japon Hükümeti, Reformlar, Ekonomik Gelişim, Kalkınma Devleti, Devlet Kapasitesi, Politikalar, Japanese Government, Reforms, Economic Growth, Developmental State, Policies, State Capacity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Japonya İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde dört önemli aşamadan geçmiştir:1940'ların sonlarında savaş kaynaklı ekonomik gerilemenin yeniden yapılanması,1950'lerde istikrar dönemi, 1960'larda ve 1970'lerin başında hızlı büyüme ve 1973'teki ilk petrol krizinin tetiklediği hızlı büyümenin sona ermesi.Bu tezin amacı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ve 1970'lerdeki petrol krizine kadar Japon mucizesi olarak adlandırılan Japonya'nın ekonomik gelişiminin evrimi ile ilgili faktörleri belirlemektir.Savaş sonrası dönemde, ABD'nin işgalini ve etkisini takiben Japon hükümetinin ihracat ve yatırım yoluyla sürdürülebilir büyümeyi teşvik etme kapasitesini artırarak, ekonomiye müdahalesinin artmasıyla birlikte, Japonya ekonomik bir mucize yaşadı ve dünyanın en gelişen endüstriyel ekonomilerinden biri oldu.ABD tarafından Japonya'nın işgali sırasında, harap olmuş ülkeyi yeniden inşa etmeyi, eski haline getirmeyi ve nihayetinde Japonya'nın endüstriyel bir süper güç haline gelmesi için bir dizi reform politikası ortaya konulmuştur.Bu reform politikalarının ülkenin gelişme kapasitesini etkileyen ülkenin demokratikleşmesi ve dönüşümü üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.Buna ek olarak, 'Kalkınma Devleti' olarak Japonya, devletin rehberliği ve kontrolü altında ülkenin önemli endüstrilerini dış rekabetten koruyarak ve bu endüstrilerin kalkınmasını teşvik ederek hızlı büyümeyi amaçlayan politikalar ortaya koymuştur. Japon ekonomik mucizesini anlamak için, 20. yüzyıl boyunca devletin kapasitesinin etkisiyle birlikte siyasi, sosyal ve ekonomik değişimlerin temel kavramları incelenecektir.Buna ek olarak, bu tez aynı zamanda Japonya'nın ekonomik gelişimini farklı bir kültüre sahip olan ve devletin müdahalesi altında halihazırda ekonomik büyüme yaşayan bir ülkeye bağlamlaştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Japan has undergone four significant phases in the post-war period: reconstruction in the late 1940s of the war-induced economic downturns, stability period in the 1950s, fast growth in the 1960s and early 1970s, and ending fast growth triggered by the first oil crisis in 1973. The aim of this thesis is to determine the factors related to the evolution of Japan's economic development called as Japanese miracle after the Second World War and until the oil crisis of the 1970s.In the post-war era, following the occupation and influence of the United States along with the increased intervention of the Japanese government in the economy, enhancing its capacity to foster sustainable growth through exports and investment, Japan experienced an economic miracle and became one of the most flourishing industrial economies in the world. A series of reform policies have been set out by the U.S. occupation of Japan aimed at rebuilding and restoring the ruined nation and ultimately creating an opportunity for Japan to become an industrial superpower. These reform policies have had a significant effect on the democratization and transformation of the nation which affected the capacity of the nation to evolve. Furthermore, Japan as a 'developmental state' set out policies aiming to achieve fast growth through promoting and protecting the key industries from foreign competition under the guidance and control of the state. In order to understand the Japanese economic miracle, the key concepts of political, social, and economic shifts accompanied by the impact of the state's capacity during the 20th century will be examined. Additionally, this thesis also seeks to contextualize the mechanism of Japanese growth under the state's intervention in a country of a different culture and that has been experiencing ongoing economic growth.