Korean public diplomacy: A pandemic analysis on Twitter
Kore kamu diplomasisi: Twitter üzerinde bir pandemi analizi
- Tez No: 694007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kore Cumhuriyeti, Kamu Diplomasisi, Dijital Diplomasi, COVID-19, Twitter, Republic of Korea, Public Diplomacy, Digital Diplomacy, COVID-19, Twitter
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı, Kore kamu diplomasisi aktörlerinin COVID-19 pandemisi sürecinde sosyal medyayı nasıl kullandığını incelemek; bu kullanımın diplomatik uygulamalarda pratik bir evrimi temsil edip etmediğini ve sosyal medya kullanımının kültürel diplomasi alanlarının ötesine geçip geçmediğini değerlendirmektir. Bu tez, Kore kamu diplomasisinin COVID-19 pandemisine nasıl adapte olduğunu araştırarak, diplomatik faaliyetler için sosyal medyayı kullanma biçimini incelemektedir. Araştırma, özellikle pandemi sırasında modern kamu diplomasisinde sosyal medyanın rolünü anlamaya katkı sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, araştırma sorusu ile uyumlu örnekleri bilinçli bir şekilde seçmek amacıyla amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmaktadır; bu yöntem aracılığıyla özel ve detaylı veri toplamanın zenginleştirilmesine katkıda bulunulmaktadır. Toplanılan verilerin nitel içerik analizi yapılmıştır. Nitel içerik analizi yöntemi ile nicel yöntemlerin gözden kaçırabileceği karmaşık fenomenleri ve altta yatan motivasyonlar saptanmıştır. Twitter Gelişmiş Arama aracının bu çalışmada kullanılması, veri toplama sürecini geliştirerek araştırma hedefleriyle uyum ve titizlik sağlamıştır. Bu tez kapsamında, analizin temelini oluşturan sayısal verilerin anlaşılmasını kolaylaştırmak için betimleyici istatistik yöntemi benimsenmiştir. Betimleyici istatistik yöntemi aracılığıyla tabloların oluşturulmuş ve görsel içeriklerin hazırlanmış olması araştırmayı, analizi ve bulguların yorumlanmasını kolaylaştırmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda COVID-19 döneminde sosyal medya kullanımında artış olduğunu ortaya konulmuştur. Ancak COVID-19 vaka sayıları ile Twitter etkinliği arasında doğrudan bir bağlantı kurulamamıştır. Twitter etkinliğinin özellikle hükümet değişiklikleri ile daha güçlü bir ilişkisi olabileceği dikkat çekmiştir. Twitter öncelikli olarak kültürel diplomasi için kullanılırken, hükümet değişiklikleri sonucunda spor diplomasisi ve insani diplomasi gibi alanlara vurgu yapılmasına yol açmış, bu kamu diplomasisi alanları alternatifler olarak öne çıkmıştır. İnsani diplomasi bağlamında, Kore Kamu Diplomasisi Bürosu'nun resmi Twitter hesabında seçici bir yaklaşım belirgin bir şekilde gözlemlenmektedir, ancak bu seçiciliğin altında yatan nedenler belirsizdir ve daha fazla araştırmayı gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine how Korean public diplomacy has employed social media during the COVID-19 pandemic, assessing whether this represents a practical evolution in diplomatic practices and if social media usage extends beyond cultural diplomacy aspects. This thesis investigates how Korean public diplomacy has adapted to the COVID-19 pandemic by using social media for diplomatic activities. It examines whether this shift reflects practical changes or remains theoretical. The research contributes to understanding the role of social media in modern public diplomacy, especially during the pandemic. Utilizing purposive sampling, the research deliberately chooses cases that align with its objectives, thereby enriching the collection of specific and detailed data. Through qualitative content analysis that follows, a deep investigation into textual and visual information takes place, capturing complex phenomena and underlying motivations that quantitative approaches could potentially miss. The incorporation of the Twitter Advanced Search tool further enhances data gathering, assuring congruence with research aims and meticulous curation. Within the scope of this thesis study, for the facilitation of understanding the amassed numerical data, which serves as the cornerstone of the analysis, the method of descriptive statistics was embraced. This entailed the creation of tables and preparation of visual materials to facilitate the subsequent discussion. The research findings in response to the study's questions revealed an increased use of social media during the COVID-19 period. However, a direct link between cases and Twitter activity couldn't be clearly established. Notably, a stronger correlation was noticeable with changes in government. While Twitter was predominantly used for cultural diplomacy, shifts in government led to an increased emphasis on sports diplomacy and humanitarian diplomacy, presenting them as alternatives. In the context of humanitarian diplomacy, the official Korea Public Diplomacy Office's Twitter account displayed discernible selectivity, yet the underlying reasons for this selectiveness remained uncertain and require further investigation.