Ömer el-Beşir dönemi Sudan dış politikası
Sudanese foreign policy under Omar al-Bashir
- Tez No: 694009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Sudan, Ömer el-Beşir, dış politika, uluslararası ilişkiler, Africa, Sudan, Omar al-Bashir, foreign policy, international relations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
1956 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazanan Sudan, jeopolitik özellikleri ve sosyo-kültürel yapısıyla Afrika'nın kritik ülkelerinden biridir. Sudan, Türkiye için de hem tarihsel-kültürel bağlar, hem de son 20 yılda derinleşen Türkiye-Afrika ortaklığı bakımından önemli bir ülkedir. Bu ülkede 1989 yılında askeri darbeyle iktidara gelen Ömer el-Beşir, 2019 yılında iktidardan düşene kadar geçen 30 yıl boyunca, Afrika kıtasının en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden biri olmuştur. Güney Sudan sorunu, Nil sorunu, Darfur sorunu gibi uluslararası boyut kazanmış sorunlarla uğraşmak zorunda kalan Ömer el-Beşir rejimi, Batı dünyası nezdinde radikal olarak algılanan dış politika hamleleri ve Darfur'daki soykırım iddiası nedeniyle uluslararası yaptırımlara maruz kalmıştır. Bu çalışmada bahse konu sorunlar ve yaptırımlar bağlamında Ömer el-Beşir dönemi Sudan dış politikası analiz edilmiştir. Sudan'ın gerek komşuları, gerekse de bölgesel ve küresel güçlerle ilişkilerinde hangi konuların öne çıktığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sudan, which gained its independence from United Kingdom in 1956, is one of the critical countries of Africa with its geopolitical characteristics and socio-cultural structure. Sudan is also an important country for Türkiye in terms of both historical-cultural ties and the deepening Türkiye-Africa partnership that has deepened in the last 20 years. Omar al-Bashir, who came to power in this country in a military coup in 1989, has been one of the longest-reigning leaders of the African continent for 30 years, until his fall from power in 2019. The Omar al-Bashir regime, which had to deal with internationalized problems such as the South Sudan problem, the Nile problem, and the Darfur problem, was subjected to international sanctions due to the foreign policy moves that were perceived as radical by the Western world and the alleged genocide in Darfur. In this study, Sudanese foreign policy in the period of Omar al-Bashir was analyzed in the context of the aforementioned problems and sanctions. This study analyzes Sudanese foreign policy during the Omar al-Bashir era in the context of these problems and sanctions. It examines which issues were prominent in Sudan's relations with its neighbors as well as regional and global powers.