Kıta Avrupası siyasal iktidar düşüncesinde meşruiyet sorunsalı: Fransa üzerine karşılaştırmalı bir çözümleme
The question of legitimacy in the idea of Continental European political power: A comparative analysis on France
- Tez No: 694038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Legitimacy, Political Power, Continental Europe, France, England
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Siyasal iktidar ve meşruiyet kavramları siyaset felsefesinin temel konularını teşkil etmekte olup siyaset felsefesinin başlangıcından günümüze tartışılmakta olan kavramlardır. Siyasal iktidarlar zor kullanma gücüne sahiptirler. Ancak zor kullanma gücü yönetilenlerin rızası ile birleşmediğinde yönetme işi zorlaşmakta, siyasal iktidarlar kalıcı olamamaktadırlar. Bu bakımdan yönetilenlerin rızasını elde etmek anlamında meşruiyet siyasal iktidarların arzu ettikleri bir olgudur. Bu durum Kıta Avrupası'nda da aynı olmuş, buradaki gelişmeler ve özellikle de Aydınlanma ve Fransız Devrimi meşruiyet paradigmasını bütünüyle değiştirmiştir. Bu çalışmada geleneksel meşruiyet kriterleri ile modern meşruiyet kriterlerinin incelenerek karşılaştırılması, buradan çıkan sonuçlar ile Fransa üzerinden Kıta Avrupası siyasal iktidar ve meşruiyet uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlanmakta, bu değerlendirme yapılırken de İngiltere örneği üzerinden Anglosakson siyasal iktidar ve meşruiyet anlayışıyla karşılaştırmalı bir yöntem kullanılmaktadır. Kıta Avrupası siyasal iktidar düşüncesinde meşruiyet sorunu incelenirken Aydınlanma düşüncesinin kırılma noktası olduğu ve yeni bir meşruiyet paradigması oluşturduğu vurgulanarak bu kırılma noktasından önceki ve sonraki meşruiyet anlayışlarının çatışması ile Kıta Avrupası ve özellikle de Fransa'da meşruiyet krizlerinin oluştuğu çalışmada ortaya atılan bir iddiadır. İngiltere'de ise parlamento ile monarşinin yüzlerce yıl süren mücadelesinin parlamento tarafından kazanılmasıyla oluşan bir meşruiyet anlayışı ve parlamento odaklı bir siyasal iktidar yapısı bulunmaktadır. Bu durum İngiltere'de genel olarak siyasal istikrarın sağlanması sonucunu doğurmakla birlikte Fransa'da Aydınlanma düşüncesi ve Fransız Devrimi ile ortaya çıkan meşruiyet anlayışının geleneksel meşruiyet anlayışıyla çatışması sorununun siyasal istikrarsızlığın sebebi olduğu düşünülmekte ve Fransa'da Devrim sonrası meydana gelen rejim değişiklikleri meşruiyet sorununun çözülme çabaları olarak ele alınmaktadır. Siyasal rejimler değişse de Fransa'da yerleşmiş olan mutlak iktidar anlayışı modern dönemdeki meşruiyet parametrelerinin yanında varlığını sürdürmüştür. Ancak mutlak iktidar anlayışı modern meşruiyet parametrelerini etkileyerek onları şekillendirmiş, Kıta Avrupası'nda ve Fransa'da farklı bir meşruiyet anlayışının doğmasına yol açmıştır. Kıta Avrupası siyasal iktidar düşüncesinin niteliklerini belirgin biçimde yansıtan bir örnek olması bakımından çalışma Fransa ile sınırlandırılmıştır. Fransız Devrimi'nin gerçekleştiği yer olması, mutlak iktidar anlayışının modern döneme aktarıldığı bir ülke konumunda bulunması ve birçok farklı rejim türlerinin uygulandığı bir ülke olması sebebiyle Fransa'nın Kıta Avrupası siyasal geleneği açısından bir laboratuvar işlevi gördüğü söylenebilir. Fransa ile bu noktada karşılaştırmalı bir örnek olarak Anglosakson gelenek içinde yer alan İngiltere incelenmiştir. Zamansal olarak da modern döneme gelen meşruiyet mirası ele alınarak tez çalışması yirminci yüzyılı geçmeyecek şekilde modern dönem ile sınırlanrılırarak post modern dönemdeki meşruiyet tartışmalarına girilmemiştir. Anahtar Kavramlar: Meşruiyet, Siyasal İktidar, Kıta Avrupası, Fransa, İngiltere
Özet (Çeviri)
The concepts of political power and legitimacy are among the main issues of political philosophy, and have been debated since the earliest political philosophical treatises to the present day. Political powers have the power to use force. However, when force is not accompanied by consent, governing becomes difficult and government cannot be long-lasting. This is why governments seek legitimacy in the sense of obtaining the consent of the governed. This has happened in Continental Europe as well, and developments there, Enlightenment and French Revolution in particular, transformed the paradigm of legitimacy. This study aims to examine and compare traditional and modern criteria for legitimacy, use the results of this comparison to evaluate political power and legitimacy practices in Continental Europe by focusing on the case of France, and in so doing, use a comparative method that also involves the Anglo-Saxon approach to political power and legitimacy as exemplified by the case of Britain. With regards to the issue of legitimacy in Continental European thinking on political power, the study argues that Enlightenment constituted a turning point, giving rise to a new paradigm of legitimacy, and the conflict between legitimacy approaches prior to and after this turning point led to crises of legitimacy in Continental Europe in general and in France in particular. Britain, on the other hand, had a parliament-oriented political power structure and a legitimacy approach born out of the parliament's victory in the centuries-long war between the parliament and the monarchy. In general terms, this led to political stability in Britain whereas France faced instability as a result of the conflict between the traditional approach to legitimacy and the new legitimacy approach born out of Enlightenment and French Revolution, and regime changes in France following the Revolution were efforts at resolving the issue of legitimacy. The entrenched idea of absolute government in France, which remained in place even as political regimes changed, survived alongside modern parameters of legitimacy. What is more, the idea of absolute government influenced and partially shaped modern parameters of legitimacy, giving rise to a different approach to legitimacy in Continental Europe and France. The study is limited to France because it is a case that reflects the prominent features of Continental European political thought. France has arguably served as a laboratory for Continental European political tradition because it was where the French Revolution took place, the idea of absolute government was transferred to the modern period, and many different types of regimes were implemented. England, which is part of the Anglo-Saxon tradition, was included as a case to be compared and contrasted with France. The study was limited to the modern period up to the twenrieth century, focusing on the legacy of legitimacy that corresponds to the modern period, and debates around legitimacy in the modern period were not considered.