Pediatrik yaş grubu yabancı cisim aspirasyonlarında tanı ve tedavi
Diagnosis and treatment of foreign body aspirations in pediatric age group
- Tez No: 694060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT ELİÇORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: yabancı cisim aspirasyonu, rijit bronkoskopi, foreign body aspiration, rigid bronchoscopy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yabancı cisim aspirasyonu pediatrik yaş grubunda akut solunum yetmezliği ve kaza sonucu görülen ölümlerin en sık nedenlerindendir. Yaşamın ilk üç yılında ve erkek cinsiyette daha sık görülmektedir. Amaç: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde YCA şüphesi ile bronkoskopi yapılan hastaların klinik ve radyolojik bulgularının, tanı ve tedavi süreçlerinin, morbidite ve mortalite sonuçlarının, komplikasyonlarının değerlendirilmesi, verilerin literatür bilgileriyle karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde Ocak 2011 ile Mart 2021 tarihleri arasında YCA ön tanısı ile bronkoskopi yapılan 227 hastanın verileri geriye dönük incelendi. İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı ile yapıldı. Sonuçlar: kız/erkek oranı 1/1,7 olarak bulunmuştur. Ortanca yaşı 20 ay (13±24) olarak bulundu. Hastaların %92,5'de (n=210) aspirasyon öyküsü mevcuttu. En sık başvuru şikayetleri öksürük (45,1 %), hırıltılı solunum (%28) idi. Oskültasyonda en sık unilateral solunum seslerinde azalma (%38) ve wheezing (%23) saptanmıştır. Hastaların 81'de (%35,7) radyolojik bulgu yoktu. En sık saptanan radyolojik bulgu havalanma artışı (%50,7) idi. Hastaların %14'ne (n=32) BT çekilmişti. En sık rastlanan organik YC'ler fındık (%26,9), yer fıstığı (%9,7) olarak saptandı. Üç yaştan küçük hastalarda organik, 3 yaştan büyük hastalarda inorganik YC'ler ağırlıklı olarak saptandı (p0,05). Ortalama yatış süresi 1 gün, yoğun bakım ihtiyacı gelişen hasta sayısı 9 (%4) olarak saptandı. İşleme bağlı mortalite saptanmamıştır. Sonuç: Sağlıklı bir çocukta ani başlayan öksürük, morarma öyküsü olması, nefes darlığı ve hırıltılı solunum görülmesi durumunda YCA akılda tutulmalıdır. YCA'nun önlenmesi ve erken teşhis edilmesi için ebeveynlere ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim çalışmaları yürütülmelidir. Geç tanı alan olgularda mortalite ve morbidite oranı yüksektir. Fizik muayene ve radyolojik tetkikler YCA'nun dışlanmasında yeterli değildir. Aspirasyon şüphesi varsa tanı ve tedavi amaçlı bronkoskopi yapılması gereklidir. Deneyimli bir ekip tarafından bronkoskopi süreci yönetirse komplikasyon ve mortalite oranı oldukça düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 1.İntroduction Foreign body aspiration is one of the most common causes of acute respiratory failure and accidental death in the pediatric age group. It is more common in the first three years of life and in males. The aim of this study is to evaluate the clinical and radiological findings, diagnosis and treatment processes, morbidity and mortality results, complications who underwent bronchoscopy with the suspicion of FBA in the Department of Thoracic Surgery of Kocaeli University Faculty of Medicine and compare the data with the literature of patients, 2.Methods The data of 227 patients who underwent bronchoscopy with a preliminary diagnosis of FBA between January 2011 and March 2021 in the Department of Thoracic Surgery of Kocaeli University Medical Faculty Hospital were retrospectively analyzed. Statistical evaluation was done with IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) package program. 3.Results The female/male ratio was found to be 1/1.7. The median age was 20 months (13±24). There was a history of aspiration in 92.5% (n=210) of the patients. The most common complaints were cough (45.1%) and wheezing (28%). Decreased unilateral breath sounds (38%) and wheezing (23%) were the most common findings on auscultation. There was no radiological finding in 81 (35.7%) of the patients. The most common radiological finding was obstructive emphysema (50.7%). CT was performed in 14% (n=32) of the patients. The most common organic FBs were hazelnut (26.9%) and peanut (9.7%). Organic FBs were predominantly detected in patients younger than 3 years of age and inorganic FBs in patients older than 3 years (p0.05). The mean length of hospitalisation was 1 day and the number of patients who needed intensive care was 9 (4%). Procedure-related mortality was not detected. xii 4. Conclusions FBA should be kept in mind when a healthy child has a sudden onset of cough, a history of bruising, shortness of breath and wheezing. Education of the parents and healthcare workers should be conducted for the prevention and early diagnosis of FBA. Mortality and morbidity rates are high in cases with late diagnosis. Physical and radiological examinations are not sufficient to exclude FBA. If aspiration is suspected, bronchoscopy should be performed for diagnostic and therapeutic purposes. If the bronchoscopy process is managed by an experienced team, the complication and mortality rate is very low.