Hava yolu yabancı cisim aspirasyonu nedeni ile bronkoskopi yapılan çocuk hastaların yönetimi ve klinik sonuçlarının incelenmesi
Management and evaluation of clinical outcomes in pediatric patients undergoing bronchoscopy due to airway foreign body aspiration
- Tez No: 1012987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF SELÇUK KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, pediatrik cerrahi, postoperatif entübasyon, prognostik faktörler, yabancı cisim aspirasyonu, Bronchoscopy, foreign body aspiration, pediatric surgery, postoperative intubation, prognostic factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde yabancı cisim aspirasyonu şüphesiyle rijit bronkoskopi uygulanan pediatrik hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, bronkoskopi sonuçları, postoperatif seyirleri ve prognostik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010-Aralık 2020 tarihleri arasında yabancı cisim aspirasyonu ön tanısıyla rijit bronkoskopi uygulanan 293 pediatrik hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, klinik bulgular, radyolojik değerlendirmeler, bronkoskopi sonuçları, postoperatif seyir ve taburculuk sonrası takip verileri analiz edildi. Bulgular: Hastaların % 57,3'ü erkek olup ortanca yaş 19 ay idi. Bronkoskopide hastaların % 52,5'inde yabancı cisim saptandı; en sık lokalizasyon sağ ana bronş (% 22,5), en sık materyal fıstık (% 18,1) idi. Negatif bronkoskopi oranı % 47,5 olup yabancı cisim saptanmasını öngören anlamlı faktörler 1-3 yaş grubu, aktif semptom, hırıltı, havalanma farkı ve organik materyal aspirasyonu idi. Postoperatif entübasyon oranı % 7,7 olup mukozal ödem, düşük oksijen satürasyonu, metabolik asidoz ve dış merkezde önceki hava yolu müdahalesi öyküsü anlamlı risk faktörleri olarak belirlendi. Negatif bronkoskopili hastaların % 16'sında eş zamanlı özofagoskopide özofagusta yabancı cisim saptandı. Taburculuk sonrası kontrole gelme oranı yalnızca % 37,6 idi. Sonuç: Klinik olarak belirgin aspirasyon öyküsü varlığında normal fizik muayene ve radyoloji bronkoskopiyi dışlamamalıdır. Postoperatif entübasyon risk faktörlerinin erken tanınması yoğun bakım yönetimini optimize edebilir. Yabancı cisim saptanmayan olgularda eş zamanlı özofagoskopi yapılması olası özofagus yabancı cisim saptanmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Management and Evaluation of Clinical Outcomes in Pediatric Patients Undergoing Bronchoscopy Due to Airway Foreign Body Aspiration Objective: This study aimed to evaluate the demographic characteristics, clinical findings, bronchoscopy outcomes, postoperative course, and prognostic factors in pediatric patients who underwent rigid bronchoscopy for suspected foreign body aspiration at Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery. Materials and Methods: A total of 293 pediatric patients who underwent rigid bronchoscopy with a preliminary diagnosis of foreign body aspiration between January 2010 and December 2020 were retrospectively analyzed. Demographic data, clinical findings, radiological assessments, bronchoscopy results, postoperative course, and follow-up data were evaluated. Results: Of the patients, 57.3% were male with a median age of 19 months. Foreign bodies were detected in 52.5% of bronchoscopies; the most common location was the right main bronchus (22.5%), and the most frequently aspirated material was peanut (18.1%). The negative bronchoscopy rate was 47.5%. Significant predictors of foreign body detection included age 1-3 years, active symptoms, wheezing, asymmetric auscultation, and organic material aspiration. The postoperative intubation rate was 7.7%, with mucosal edema, low oxygen saturation, metabolic acidosis, and prior airway intervention at an outside facility identified as significant risk factors. Concurrent esophagoscopy detected esophageal foreign bodies in 16.0% of negative bronchoscopy cases. Post-discharge follow-up compliance was only 37.6%. Conclusion: In the presence of a clinically significant history of aspiration, normal physical examination and radiology should not rule out bronchoscopy. Early identification of postoperative intubation risk factors can optimize intensive care management. In cases where no foreign body is detected, simultaneous esophagoscopy may allow for the detection of a possible esophageal foreign body.