Kan şekeri regule olan ve olmayan gestasyonel diyabetli gebelerde fetal myokard performans indeksi'nin ve kötü perinatal sonuçlardaki prognostik öneminin değerlendirilmesi
Fetal myocardial performance index: prognostic impact on poorperinatal outcome and comparison between patients with regulated anddisregulated gestational diabetes
  1. Tez No: 694151
  2. Yazar: MELDA SERKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL KARACA KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: gestasyonel diabet, fetal MPI, perinatal sonuç, gestational diabetes, fetal MPI, perinatal outcome
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kan Şekeri Regule Olan ve Olmayan Gestasyonel Diyabetli Gebelerde Fetal Myokard Performans İndeksi'nin ve Kötü Perinatal Sonuçlardaki Prognostik Öneminin Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızda gestasyonel diabetes mellitus (GDM) olan gebelerde glisemik kontrolün fetal kardiyak fonksiyonlar üzerindeki etkilerinini modifiye myokard performans indeksi (Mod-MPI) yöntemini kullanarak incelenmesi ve ModMPI'nin kötü perinatal sonuçları tahmin etmedeki gücünün incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilen, her biri 18- 45 yaşları arasında ve 3 trimesterde olan, GDM tanısı almış kan şekeri regüle olan 30 gebe, GDM tanısı almış kan şekeri regüle olmayan 30 gebe ile non-diyabetik sağlıklı 30 gebe olmak üzere 3 grup dahil edildi. Tüm gebelere fetal mod-MPI, fetal umblikal arter (UA) ve orta serebral arter (MCA) Doppler Ultrasonografi, fetal biyometri ölçümleri yapıldı. Yaş, gebelik haftası, gebelik hikayesi (gravida, parite), Modifiye MPI ve bileşenleri (ICT, IRT, ET), Umblikal arter pulsatilite indeksi (PI), MCA PI, doğum ağırlığı, doğum haftası, yenidoğan APGAR skorlarına ait veriler ve yenidoğan yoğun bakım gereksinimi gruplar arasında kıyaslandı. Yenidoğan yoğun bakım gereksinimi olan ve olmayan gruplarda doğum haftası, doğum kilosu, Mod-MPI, UAPI ve MCA-PI kıyaslandı. Çalışmada verilerin analizinde SPSS 21.0 for Windows ve Microsoft Excel 2010 programları kullanıldı. Tanımlayıcı istatistiklerin oluşturulmasında sayı, yüzde, en küçük, en büyük değerler, ortalama, standart sapma gibi merkezi ve yaygınlık ölçütlerinden, kategorik değişkenler arasındaki farkın tespitinde ise Pearson Ki-kare testi kullanıldı. Değişken dağılımının normalliğini değerlendirmek için KolmogorovSmirnov testi kullanıldı. Mod-MPI ve doğum haftası, doğum kilosu, MCA-PI ve UAPI'nin klinik parametrelerle olan ilişkisi normal dağılım koşulunun sağlandığı durumlarda ikili karşılaştırmalarda independent samples t-test, normal dağılıma uymayan sayısal verilerin ikili gruplarda karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Mod-MPI değerlerinin multipl olarak gruplar arasındaki değerlendirmesi IX ANOVA tek yönlü varyans analizi ve takiben post hoc Bonferroni düzeltmesi uygulanarak yapıldı. Modifiye myokardiyal performans indeksi, umblikal arter ve orta serebral arter değerlerinin kötü perinatal sonuçlardaki prediktif etkisini değerlendirmek için etki eden diğer faktörlere göre düzeltilmiş lojistik regresyon modeli uygulandı. MPI modeline %10'dan fazla etkinliği olan değişkenler düzeltilmiş modellemeye alındı. Çalışmada istatistksel olarak p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı kabul edildi. Bulgular: Mod-MPI ve bileşenleri olan ICT, IRT ve ET gruplar arasında karşılaştırıldı. Ortalama ve standart sapma olarak Mod-MPI değeri kontrol grubunda 0,38 ± 0,05, regüle GDM grubunda 0,40 ± 0,05, non-regüle GDM grubunda 0,42 ± 0,05 olarak hesaplandı ve tüm gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,02). Ortalama ve standart sapma olarak IRT değeri kontrol grubunda 32,43± 7,06, regüle GDM grubunda 33,7 ± 6,29, non-regüle GDM grubunda 35,9 ± 6,48 olarak hesaplandı ve non-regüle diabet ve diğer gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Yenidoğan yoğun bakım gereksinimiyle sonuçlanan kötü perinatal sonuç varlığına göre tüm kohort iki gruba ayrıldığında olguların 20 tanesi (%22,2) yoğun bakım gereksinimi olan grupta, 70 tanesi (%77,8) yoğun bakım gereksinimi olmayan grupta toplandı. MCA PI yoğun bakıma giren grupta 1,58 (1,01- 2,28), girmeyen grupta 1,72 (0,46-2,84) hesaplandı, fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Doğum kilosu yoğun bakım gereksinimi olan gruptaki 2935gr (1840-4445) yoğun bakım gereksinimi olmayan grupta 3370gr (2630-4210) olarak hesaplandı. İki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,0001). Doğum haftası yoğun bakım gereksinimi olan gruptaki 36,6 (33,1-39,2) yoğun bakım gereksinimi olmayan grupta 38,5 (35,6- 40,3) olarak hesaplandı. İki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (0,002). Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı için prediktif değişkenleri için lojistik regresyon analizi yapıldı. Mod-MPI için; düzeltilmiş Odds oranı (%95 güven aralığı ile beraber) 8,66 (1,23 – 55,4), doğum haftası için; 3,05 (1,65 – 4,7), doğum kilosu için 1,27 (1,1 – 1,93), MCA PI için 3,5 (1,8 – 5,3) olarak hesaplandı. Tüm değerler istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p değerleri sırasıya= 0,0001, 0,01, 0,04 ve 0,01). En kuvvetli oranı ve anlamlılık oranı dikkate alındığında Mod-MPI GDM'li anne fetuslarının kötü perinatal sonuçları için etkin bir prediktif belirteç olarak bulundu. Sonuç: Fetal kalbin anormal metabolik düzene bağlı değişimlere verdiği ventriküler uyum cevabını ölçen Mod-MPI, gestasyonel diabeti olan anne fetuslarının perinatal sonuçlarını predikte edebilen bir belirteçtir. Gestasyonel diyabeti olan gebelerde fetal kardiak fonksiyonun modifiye miyokard performans indeksiyle ölçümünün kötü perinatal sonuçların prediksiyonu için iyi bir potansiyele sahip olması nedeniyle GDM'nin monitorizasyonu ve doğumun zamanlaması için kullanışlı bir kılavuz olabilir. Bu çalışma GDM'de fetal monitorizasyonla ilgili tartışmalara da katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Fetal Myocardial Performance Index: Prognostic Impact on Poor Perinatal Outcome and Comparison Between Patients with Regulated and Disregulated Gestational Diabetes Purpose: To investigate the effect of glycemic control on fetal cardiac performance by measuring modified fetal cardiac perfusion index (MMPI) in patients with gestational diabetes. Material and Method: The study was conducted on 90 pregnant women in the 3rd trimester who were admitted to Izmir Katip Celebi University, Ataturk Research and Training Hospital, ages between 18-45 years old. Thirty women with gestational diabetes with poor glycemic control and thirty women with well-controlled gestational diabetes were recruited and matched with thirty healthy pregnant women (control group). Using Doppler echocardiography, the modified myocardial performance index umblical artery pulcatility index (PI), middle cerebral artery PI was calculated. The data, including maternal age, gestational week, pregnancy history (gravida, parity), Mod-MPI and it's compenents (ICT, IRT, ET), UA-PI, MCA-PI, newborn weight, gestational age at delivery, newborn APGAR scores, and need for NICU admission, were compared between the groups. The Mod-MPI and it's compenents (ICT, IRT, ET), UA-PI, MCA-PI, gestational age at delivery and newborn weight were compaared between the groups who need or do not need NICU admission. Statistical analyses were performed using SPSS 21.0 for Windows and Microsoft Excel 2010 programs. Pearson Chi-square test was used to determine the difference between central and prevalence measures such as number, percentage, minimum, maximum values, mean, standard deviation, and categorical variables in the creation of descriptive statistics. The normal distribution of quantitive variables such as Mod-MPI, gestatinal week, birth weight, MCA-PI and UA-PI values were tested via the Kolmogorov-Smirnov test. Student's t-test and Mann Whitney U test were applied accordingly. Multiple comparisons of the ModMPI between groups were performed by one-way analysis of variance (ANOVA) followed by post hoc test adjustment with Bonferroni correction. After adjusting for additional factors like umbilical artery and middle cerebral artery values, logistic regression was used to determine the predictive ability of MPI on poor perinatal outcomes. If the inclusion of a variable resulted in a 10% or greater change in the MPI model coefficient, the variable was included in the model. A P-value of < 0.05 was considered statistically significant. Results: Mod MPI and it's components (ICT, IRT, ET) were compared between groups. The data were presented with mean ± standard deviation. Mod-MPI was 0,38 ± 0,05 in controls, 0,40 ± 0,05 in regulated GDM group and 0,42 ± 0,05 in non-regulated GDM group. Differences between groups were found statistically significant (p=0,02). IRT was 32,43± 7,06 in controls, 33,7 ± 6,29 in regulated GDM group and 35,9 ± 6,48 in non-regulated GDM group. Differences between groups were found statistically significant (p=0,001). When divided into two groups according to the need for neonatal intensive care unit, 20 newborns (22,2%) were indicated admission against 70 (77,8%) of them did not. MCA PI median value was 1,58 (1,01-2,28) in neonates whom required intensive care admission whereas, it was 1,72 (0,46-2,84) in controls. The median value of birth weight was 2935 (1840-4445) in neonates who required intensive care admission, whereas; it was 13370 (2630-4210) in controls. Both variables were found significantly different between groups (p values=0,001 and 0,0001, respectively). The median value of gestateional age was 36,6 (33,1-39,2) in neonates who required intensive care admission, whereas; it was 38,5 (35,6- 40,3) in controls. The differences were found statistically significant (p values=0,001, 0,0001 and 0,002 respectively). Predictive values of variables in neonatal unit admission were tested via a logistic regression. Odds ratios (95% CI) of these variables were; Mod-MPI: 8,66 (1,23 – 55,4),birth week: 3,05 (1,65 – 4,7),birth weight: 1,27 (1,1 – 1,93), MCA PI: 3,5 (1,8 – 5,3) with p values: = 0,0001, 0,01, 0,04 and 0,01 respectively. Mod-MPI showed highest rates and was found the strongest predictive marker in fetuses of gestational diabetic mothers. Conclusion: Due to alterations in ventricular compliance in response to an abnormal metabolic milieu, the MPI can be considered a biomarker for a high-risk fetus in diabetic pregnancy. Assessment of cardiac function using the modified myocardial performance index has good potential as a monitoring tool in gestational diabetes to predict adverse outcomes. It could be used as a guide to establishing the timing of delivery. This study contributes to the fetal monitoring debate in gestational diabetes.