Tip 2 diyabetes mellituslu hastalarda diyabet regülasyonu işitme ve tinnitusun değerlendirilmesi
Evaluation of diabetes regulation hearing and tinnitus in patients with 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 632458
  2. Yazar: MÜRÜVVET ŞEYDA SEFEROĞLU ÇETİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: tip 2 diyabetes mellitus, işitme kaybı, tinnitus, type 2 diabetes mellitus, hearing loss, tinnitus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç:Diyabetes mellitus mikro ve makrovasküler komplikasyonlarla seyreden uzun dönemde hayatı tehdit eden kronik metabolik bir hastalıktır. Tüm dünyada prevelansı giderek artan bu hastalıkta komplikasyonların ana başlığı nefropati, nöropati ve retinopati şeklinde ayrılmıştır. Aynı zamanda hem makrovasküler hem mikro vasküler komplikasyonlarla kardiyovasküler sistem, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri mevcuttur. Sensörinöral işitme kaybının metabolik nedenleri arasında da artık diyabetes mellitus ilk sırayı almıştır. Biz bu çalışmamızda kan şekeri regülasyonu iyi olan ve olmayan tip 2 diyabetes mellituslu sensörinöral işitme kaybının ve tinnitusun kan şekeri regülasyonu ile ilişkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem:Prospektif olarak tasarlanan çalışmamızda 27. 02. 2020-18. 03. 2020 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi İç hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma polikliniklerine başvuran 60 yaş altındaki hastalar alınmıştır. Hastaların toplam sayısı 59 olarak belirlenmiş olup 44 hasta HbA1c : 9 ve üzerinde(kötü regüle), 15 hastanın HbA1c 8 ve altında(iyi regüle) olarak gruplandırıldı. Hastaların polikliniklere gelişinde rutin tetkikleri alınırken BUN , kreatinin, eGFR(ckd-epi yöntemiyle hesaplanmış), AST, ALT ye ek olarak son 3 ayda alınmış demir demir bağlama kapasitesi, vitamin B12 düzeyi, folat, ferritin , vitamin D düzeyleri ile , parathormon ve ürik asit düzeyleri gönderilmiştir. Hastaların Kayseri Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniklerinde otoskopik muayeneden sonra yüksek frekanslı işitme testi ve tinnutus skorlamaları(Tinnitus Handicap index skorlaması ile) yapılmıştır. Daha önceden kulak operasyonu olanlar , bilinen işitme problemi olanlar, serebrovasküler hastalık geçirmiş olanlar , tip 1 diyabetes mellituslu hastalar , 60 yaşından büyük hastalar, ototoksik ilaç kullananlar, gestasyonel diyabetes mellituslu hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk ile incelendi. Bulgular:Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edildi. Ancak bir hastanın yaşı 60 yaşın üzerinde olduğu için çalışmadan çıkarıldı. Hastalar HbA1c ye göre başlagıçta iki gruba ayrıldı. HbA1c 9 ve üzerinde olan hastalar kötü regülasyon grubuna alınıp toplam sayıları 44 iken, HbA1c 8 in altında olan 15 hastada iyi regüle hastalar grubuna dahil edildi. 34 hasta kadın, 25 hasta erkek olarak toplanıldı Sonuç:Hastalarda işitme kaybı ve tinnitusun diyabet regülasyonu ile ilişkili saptanmamıştır. Kötü regülasyondaki hastaların regülasyonları düzeldiğinde işitme kaybı ve tinnitus yönünden yeniden değerlendirilerek yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose : Diabetes mellitus is a life-threatening chronic metabolic disease with micro and macrovascular complications. The main topic of complications is nephropathy, neuropathy and retinopathy, in this disease which has an increasing prevalence all over the world. It also has negative effects on the cardiovascular system and nervous system with both macrovascular and microvascular complications. Diabetes mellitus has taken the first place among the metabolic causes of sensorineural hearing loss. In this study, we evaluated the comparison of sensorineural hearing loss and tinnitus with regulation by grouping patients with complicated and uncomplicated type 2 diabetes mellitus according to diabetes regulation Materials and Methods: In our prospectively designed study, patients under the age of 60 who were admitted to Kayseri City Hospital Internal Medicine and Endocrinology and Metabolism Polyclinics between 27. 02. 2020-18. 03. 2020 were included. The total number of patients was determined as 59, 44 patients were grouped as HbA1c 9 and above (poorly regulated), 15 patients as HbA1c 8 and below (well regulated) While routine examinations are taken during the arrival of patients in polyclinics, iron-iron binding capacity, vitamin B12 level, folate, ferritin, vitamin D levels, parathormone and uric taken in addition to BUN, creatinine, eGFR (calculated with the cd-epi method), AST, ALT. acid levels are sent. High frequency hearing test and tinnutus scores (with Tinnitus Handicap index scoring) were performed after otoscopic examination in Kayseri City Hospital Ear Nose and Throat polyclinics. Patients with previous ear operations, known hearing problems, those with cerebrovascular disease, patients with type 1 diabetes mellitus, patients over 65 years old, those using ototoxic drugs, patients with gestational diabetes mellitus were not included in the study. The data were analyzed with IBM SPSS V23. Compatibility with normal distribution was examined with Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk Results: A total of 60 patients were included in the study. However, one patient was excluded from the study because he was over 60 years old. The patients were divided into two groups at the beginning according to HbA1c. While patients with HbA1c 9 and above were included in the poor regulation group and their total number was 44, 15 patients with HbA1c below 8 were included in the group of well-regulated patients. 34 patients were collected as women and 25 patients as men. Result:Hearing loss and tinnitus were not associated with diabetes regulation in patients. When the regulations of patients with bad regulation improve, new studies are needed by re-evaluating in terms of hearing loss and tinnitus.