Aorta abdominalis'in ince kesitli bilgisayarlı tomografi ile morfometrik olarak incelenmesi
Morphometric Examination of the Aorta Abdominalis with Multi-Sliced Computed Tomography
- Tez No: 694183
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Aorta Abdominalis, Varyasyon, Morfometrik, Radyolojik, Computed Tomography, Abdominal Aorta, Variations, Morphometric, Radiological
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Aorta abdominalis'in (AA) ve dallarının varyasyonlarına toplumda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu varyasyonların ve frekansının bilinmesi gerek radyolojik tanı açısından gerekse cerrahi operasyon başarısı açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmamızda AA'nın ve ana dallarının morfometrik ölçümlerini ve varyasyonlarını, cinsiyet farklılıkları göz önünde tutularak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 20-107 yaş aralığında, 301 (147 kadın, 154 erkek) vakanın Bilgisayarlı Tomografi(BT) Anjiyografi görüntüsünde retrospektif olarak yapılmıştır. Aorta abdomnalis ve dallarından, a.phrenica inferior (API)'lar, truncus coeliacus (TC), a. mesenterica superior (AMS), a. renalis dextra (ARD), a. renalis sinistra (ARS), a. mesenterica inferior (AMI) ve aa. lumbales (AL) morfometrik olarak incelenmiş ve varyasyonlar tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin IBM SPSS 21 programında istatik analizi yapılmıştır. Bulgular: AA'nın ana dalları seviyelerindeki çapları her seviye için erkeklerde istatiksel anlamlı olarak kadınlardan daha geniş bulunmuştur. 301 vakanın %34,5'inde API'ların normal anatomik yapısı, %24,9 vakada da TC'den ayrı dallar olarak çıktıkları izlenmiştir. %82,05 vakada TC normal anatomik yapıda izlenirken %17,95 'inde varyasyonlar izlenmiştir. Hepatik arteryal varyasyonlar %16,3 vakada izlenmiş ve en yaygın olanının %6,6 ile sağ hepatik arterin AMS'den çıktığı varyasyon olduğunu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda en sık görülen varyasyonlar APID ve APIS'ın ayrı kökler olarak TC'den çıkması, a.hepatica dextra'nın AMS'den çıkması, aksesuar renal arter varlığı(%18,5), AL4 çiftinin ortak kökten çıkması olarak belirlenmiştir. AA ve dallarına ait varyasyonların geniş bir anatomik perspektifte incelenmesi, radyolojik tanıları kolaylaştırmakla birlikte özellikle hepatobiliyer, pankreatik, renal transplantasyonlarda, endovasküler anevrizma onarımlarında hayati öneme sahip olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Variations of the Abdominal aorta (AA) and its branches are frequently encountered in the population. Knowing these variations and their frequency is important both in terms of radiological diagnosis and in terms of surgical operation success. Therefore, in our study, we aimed to evaluate the morphometric measurements and variations of AA and its main branches by considering gender differences. Materials and Methods: Our study was performed retrospectively on Computed Tomography Angiography (CTA) images of 301 (147 female, 154 male) cases aged 20- 107 years. Abdominal aorta and its branches, inferior phrenic arteries (IPA), coeliac trunk (CT), superior mesenteric artery (SMA), right renal artery (RRA), left renal artery (LRA), inferior mesenteric artery (IMA) and lumbar arteries (LA) were examined morphometrically and variations were evaluated. Statistical analysis of the obtained data was performed with IBM SPSS 21 program. Results: The diameters of AA on levels of main branches were found to be statistically significantly larger in males than females for each level. Normal anatomical structure of APIs was observed in 34.5% of 301 cases, and they emerged as separate branches from CT in 24.9% of cases. While CT was observed in a normal anatomical structure in 82.05% of the cases, variations were observed in 17.95%. Hepatic arterial variations were observed in 16.3% of the cases, and we found that the most common one was the variation where the right hepatic artery originates from the SMA with 6.6%. We discussed the obtained results by comparing them with similar studies in the literature. Conclusion: The most common variations in our study were determined as APID and APIS originating from TC as separate roots, a.hepatica dextra originating from AMS, presence of accessory renal arteries (18.5%), and AL4 pair originating from a common root. We believe that examining the variations of AA and its branches in a wide anatomical81 perspective facilitates radiological diagnoses and is of a vital importance especially in hepatobiliary, pancreatic, renal transplantations and endovascular aneurysm repairs.