Devlet okullarındaki ingilizce öğretiminde eğitsel rehberliğe ilişkin öğretmen görüşleri (Kayseri ili örneği)
Teacher's opinions on educational guidance in english teaching in public schools (City of Kayseri as an example)
- Tez No: 694202
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, İngilizce Öğretmenleri, Eğitsel Rehberlik, Eğitsel Rehberlik Farkındalığı, Devlet İngilizce Öğretmenleri, Foreign Language Teaching, English Language Teachers, Educational Guidance, Educational Guidance Awareness, State English Language Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma Kayseri'de devlet okullarında görev yapan yabancı dil (İngilizce) öğretmenlerinin eğitsel rehberlik farkındalıklarını ölçmek ve bu farkındalık öğretmenin cinsiyeti, yaşı, kıdem yılı, akademik eğitim durumu, görev yaptığı okul düzeyi ve haftalık ders yükü açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın önemi Türkiye'de İngilizce eğitimin gerçek sorunlu durumu ile ilgili yeni bir bakış açısı sunmasındadır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma deseni şeklinde bu çalışma gerçekleşmiştir. Hem araştırmacı hem de alan uzmanları çabalarıyla öğretmenlerin eğitsel rehberlik farkındalığı ölçmek için bir ölçek (ERF) tasarlanmıştır. Bilimsel bir süreci izleyerek ölçeğin uygulanması için uygun bir hâle getirilmiştir. Öğretmenlerin bilgilerini elde etmek amacıyla bir kişisel bilgi formu da hazırlanmıştır. 1440 İngilizce öğretmeninden 366 öğretmeni çalışmaya, kendi arzusu ile, katılmıştır. Katılımcı öğretmenleri Kayseri'nin 16 ilçesinden gelmiştir. SPSS istatistik programının 22,0 versiyonu ile elde edilmiş veriler analiz edilmiştir. Her soruya ilişkin veriler ayrı bir şekilde parametrik olup olmadığını tespit edilmiştir ve verilere en uygun istatistik işlem uygulanmıştır. Bu yüzden çalışmada İlişkisiz Örneklem için T-Testi, ANOVA ve Kruskal-Wallis testleri uygulanmıştır Çalışmada İngilizce öğretmenlerinin eğitsel rehberlik farkındalıkları alt-orta düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin eğitsel rehberlik farkındalığı cinsiyet ve haftalık ders yükü açısından farklılaşmadığını gözlenmiştir. Ancak öğretmenlerin eğitsel rehberlik farkındalığı yaş, kıdem yılı, akademik eğitim durumu ve görev yaptıkları okul düzeyi açısından anlamlı biçimde farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Elde edilmiş sonuçlar literatürde yer alan sonuçları reddeden ve destekleyen çalışmaları göz önünde bulundurarak yorumlanmıştır. Çalışmanın konusu ile alakalı araştırmacılar, karar vericiler ve öğretmenlere öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to measure the educational guidance awareness of foreign language (English) teachers working in public schools in Kayseri and to indicate whether this awareness differs in terms of the teacher's gender, age, seniority year, academic education status, school level and weekly course load. The importance of this study is that it provides a new point of view for the real problematic situation of English education in Turkey. In the light of the aims of the study, this study was carried out in the 2020-2021 academic year as a descriptive research design, one of the quantitative research methods. With the efforts of both researchers and field experts, a scale (ERF) was designed to measure teachers' awareness of educational guidance. By following a scientific process, the ERF scale has been made ready for the application. A personal information form was also prepared in order to obtain teachers' basic information. 366 teachers out of 1440 English teachers participated in this study voluntarily. Participating teachers came from 16 districts of Kayseri. The data obtained was analyzed using the 22.0 version of the SPSS statistical program. For each group of data, the parametric tests were apllied to determine the most appropriate statistical process to be carried out. Therefore, T-Test for İndependent Samples, ANOVA and Kruskal-Wallis tests were applied in the study. In the study, the educational guidance awareness of English teachers emerged at the lower-middle level. It was observed that teachers' awareness of educational guidance did not differ in terms of gender and weekly course load. However, it was revealed that teachers' awareness of educational guidance significantly differentiated in terms of age, years of seniority, academic education level and the school level they worked in. The results obtained were interpreted considering the studies that rejected and supported the results in the literature. Separate suggestions were presented to researchers, decision makers and teachers related to the subject of the study.