Muhasebe meslek mensuplarının entegre raporlama konusundaki görüşleri üzerine bir araştırma: Kayseri ili örneği
A research on the opinions of professionals accountants on integrated reporting: An example of Kayseri province
- Tez No: 694208
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AKSOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Raporlama, Finansal Raporlama, Finansal Olmayan Raporlama, Entegre Raporlama, Corporate Governance, Corporate Reporting, Financial Reporting, Non-Financial Reporting, Integrated Reporting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kurumsallaşmanın temelini oluşturan bilgilendirmeye ve şeffaflığa verilen önemin giderek artması, günümüzde işletmelerin faaliyet sonuçlarının sadece finansal olarak açıklanmasını yetersiz hale getirmiştir. Ayrıca işletmelerin sosyal ve çevresel açıdan da topluma karşı sorumlu olduğunu vurgulayan sürdürülebilirlik kavramının dünyada ön plana çıkması, işletmelerin faaliyet sonuçlarını sosyal ve çevresel açıdan da sunabilecekleri kurumsal raporları ortaya çıkarmıştır. İşletmelerin dönem sonu finansal raporlarına ek olarak sosyal ve çevresel performanslarını açıkladıkları; sosyal raporlar, çevresel raporlar, üç boyutlu raporlama, kurumsal sosyal sorumluluk raporları, faaliyet raporları ve sürdürülebilirlik raporları zamanla bilgi karmaşıklığına neden olmuştur. Bunun neticesinde işletmelerin finansal ve finansal olmayan bilgilerinin tek bir raporda sunulmasını sağlayan entegre raporlama ortaya çıkmıştır. Entegre raporlama, işletmelerin sosyal, çevresel ve ekonomik faaliyetlerine ilişkin tüm göstergeleri tek bir raporda açıklamaktadır. Bu yönüyle entegre raporlama işletmelerin, yatırımcıların ve diğer paydaş gruplarının önemsedikleri ve üzerinde çalıştıkları konular arasında yer almaktadır. Bu gelişim çerçevesinde muhasebe alanının en önemli paydaş grupları arasında yer alan muhasebe meslek mensuplarının entegre raporlama hakkındaki farkındalıklarının, entegre raporlamanın uygulanması konusundaki görüşlerinin ve entegre raporlama algılarının belirlenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma yürütülürken ihtiyaç duyulan verilerin elde edilebilmesi için sosyal bilimler alanında yaygın biçimde kullanılan birincil veri toplama yöntemlerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Bu doğrultuda kullanılan anket formu, araştırma ile benzerlik gösteren çalışmalardan derlenerek oluşturulmuştur. Söz konusu anket formu Kayseri'de faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarına (n=390) uygulanmıştır. Çalışma kapsamında entegre raporlama konusu ele alınmış olup muhasebe meslek mensuplarının entegre raporlama konusundaki farkındalıklarının, entegre raporlamanın uygulanması konusundaki görüşlerinin ve entegre raporlama algılarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırmada bağımlı ve bağımsız olarak iki değişken grubu bulunmaktadır. Bağımsız değişkenler muhasebe meslek mensuplarının demografik özelliklerinden oluşurken, bağımlı değişken ise entegre raporlama farkındalıklarına, entegre raporlamanın uygulanması konusundaki görüşlerine ve entegre raporlama algılarına ilişkin önermelerden oluşmaktadır. Anketlerden elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, muhasebe meslek mensuplarının entegre raporlama konusundaki farkındalıklarının eğitim durumlarına; entegre raporlamanın uygulanması konusundaki görüşlerinin cinsiyetleri ve mesleki unvanlarına; entegre raporlama algılarının çalışma şekilleri ve gelir düzeylerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing importance given to information and transparency, which forms the basis of institutionalization, has made it insufficient to explain the operating results of businesses only financially. In addition, the global prominence of the concept of sustainability, which emphasizes that businesses are also socially and environmentally responsible to society, has created corporate reports in which businesses can present their operating results in social and environmental terms. In addition to the end-of-period financial reports, businesses disclose their social and environmental performance; social reports, environmental reports, three-dimensional reporting, corporate social responsibility reports, annual reports and sustainability reports have led to information complexity over time. As a result of this, integrated reporting has emerged that enables the financial and non-financial information of the enterprises to be presented in a single report. Integrated reporting explains all indicators related to social, environmental and economic activities of enterprises in a single report. In this respect, integrated reporting is among the issues that businesses, investors and other stakeholders care about and work on. Within the framework of this development, the aim of the study is to determine the awareness of professional accountants, who are among the most important stakeholder groups in the field of accounting, about integrated reporting, their views on the implementation of integrated reporting, and their perceptions of integrated reporting. In order to obtain the data needed while conducting the research, the survey method, which is one of the primary data collection methods widely used in the field of social sciences, was used.The questionnaire form used was compiled from studies that are similar to the research. The aforementioned questionnare was applied to professional accountantas (n=390) operating in Kayseri. Within the scope of the study, the subject of integrated reporting was discussed and it was investigated whether the awareness of professional accountants on integrated reporting, their views on the implementation of integrated reporting and their perceptions of integrated reporting differ according to demographic variables. For the purpose of the study, there are two groups of variables; dependent and independent. While the independent variables consist of demographic characteristics of professional accountants, the dependent variable consists of their awareness of integrated reporting, their views on the implementation of integrated reporting, and the propositions regarding integrated reporting perceptions. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 program was used for the statistical analysis of the data obtained from the questionnaires. As a result of the research, it has been determined that the awareness of professional accountants on integrated reporting depends on their educational status; gender and professional titles of their views on the implementation of integrated reporting; It has been determined that integrated reporting perceptions differ according to their working styles and income levels.