Program esaslı performans bütçe sistemi uygulayıcılarının sisteme ilişkin görüşlerinin incelemesi: Kırıkkale Üniversitesi örneği
Analsing the opinions of program performans based budget system pratitioners on the system: Kırıkkale Universty case
- Tez No: 694256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA BALIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bütçe sistemleri, Performans esaslı bütçe, Program esaslı performans bütçe sistemi, Budget Systems, Performance Budget, Program-Based Performance Budget System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, günün ihtiyaçlarına göre değişen, dinamik bir bütçeleme sistemi olarak Program Esaslı Performans Bütçe Sistemine ilişkin uygulayıcıların görüşlerini incelemektir. Bu sebeple çalışmada öncelikle bütçe hakkı, bütçe kavramı, bütçe sistemleri, bütçe ilkeleri ve politika bütçe ilişkisi incelenmektedir. Bütçe kelime olarak ilk defa İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Türkiye 'de ilk başlangıç olarak kabul edilen tarih ise 1908 II. Meşrutiyet'tir. Ülkemizde ilk olarak Klasik (Geleneksel) Bütçe Sistemi uygulanmıştır.1973 yılında Program Bütçe Sistemine geçilmiştir fakat başarılı bir uygulama olmamıştır. 2003 yılında kabul edilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Performans Esaslı Bütçe sistemine geçiş yapılmıştır. 2021 yılı itibari ile de yeni bir bütçe sistemi olan Program Esaslı Performans Bütçe Sistemi uygulamaya konulacaktır. Kaynakların daha etkin kullanabilmesi için elde edilen performans bilgileri ile bütçe de ayrılan kaynaklar arasında ilişki kurmaya Program Esaslı Performans Bütçe Sistemi adı verilmektedir. Buradan hareketle çalışmanın ilerleyen aşamalarında kamu mali yönetimi sistemindeki değişimlere Türk Kamu Mali Yönetim Sisteminin uyumu, Türkiye'de Program Bütçe deneyimi, Performans Bütçe Sistemi Uygulaması, Kamu Mali Yönetiminde Yer Alan Kurumlar, Temel Politika Belgeleri (Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program), Türkiye'de bütçe süreci ve yeni geçilen Program Esaslı Performans Bütçe Sisteminin işleyişi incelenmektedir. Bu doğrultuda çalışmada, Kırıkkale Üniversitesi'ndeki yeni kamu yönetimi sisteminde politika-plan-bütçe ilişkisinin kuvvetlendirilmesi, kamuda politika üretme kapasitesinin çoğaltılması, performans esaslı iş ve hizmet üreten kamu yönetiminin sağlanması ve bütçe hakkının dinamik bir şekilde kullanılabilmesi açısından, Program Esaslı Performans Bütçe Sisteminin uygulanması yarı yapılandırılmış anket çalışmasıyla sisteme ilişkin görüşler alınarak analiz edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is : examining the opinions of the practitioners is changing according to the needs of the day on the Program Performans Based Budget system as a dynamic budgeting system. Because of this reason our work first chapter was mentioned as budget right budget concept budget systems budget principles and policy budget relationship. The budget Word Firstly came up in England. The date of acceptance of this word in Turkey is 1908. First, the classical (traditional) budget system was applied in our country. In 1973, it was passed to Program Budget System, but it wasn't a successfull application. In 2003, it was adopted and passed to the Performance Based Budget System with the PFMCL (Public Financial Management and Control Law) numbered 5018. As of 2021, a new budget system, a Program Based Performance Budget, will be implemented. For the use of resources more effectively and to establish a relationship between the obtained performance information and the allocated resources in the budget, Based Performance Budget program name has been given. To work in this direction, changing of the public domain method system, the harmony of the turkish public property management system, program budget experience in Turkey, performance budget system application, institutions involved in the public domain method , key policy documents ( Development Plan , Medium Term Program , Medium Tern Financial Plans ) , budget process in Turkey and the functioning of the new program- based performance budget system has been examined. To work in this direction, in Kırıkkale University, in the new public administration system fort he strengthening the policy-plan budget relationship, increasing the capacity of policy producing in the public sector, in terms of ensuring that the public administration that produces performance – based works and services and that the budget right can be used dynamically, and by making recommendations on the implementation of the Program – Based Performance Budget System and by examining the budget systems from the past to the present, the basic characteristics of our new budget system will be analyzed through semi-structured surveys by obtaining opinions about the system.