Lingula mandibularis'in lateral ramustaki izdüşümünün ve antilingula lokalizasyonunun Türk popülasyonunda dental volumetrik tomografi yardımıyla incelenmesi
Examination of the projection of the lingula mandibularis on the lateral ramus and the localization of the antilingula with the help of dental volumetric tomography in Turkish population
- Tez No: 694285
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GARİP
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lingula Mandibularis, Antilingula Mandibularis, Ramus osteotomisi, Lingula Mandibularis, Antilingula Mandibularis, Ramus osteotomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Mandibula ramusa yönelik yapılacak cerrahi girişimlerde foramen mandibulae'den giriş yapan a./v./n. alveolaris inferior'un korunması cerrahi prosedürde büyük önem taşır. Oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek için mandibulada bulunan kılavuz noktaların ve bu noktaların birbirleri ile olan ilişkilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Ramusun medialine yönelik cerrahilerde Lingula mandibularis önemli bir anatomik nokta olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda lateral ramusa yönelik yapılan cerrahilerde foramen mandibulae'nin lokazilasyonun tespiti için kullanılabileceğini düşündüğümüz lingula mandibularis 'in izdüşümü (LMİ) ve Antilingulanın (AL) lokalizasyonlarını Dental Volümetrik Tomografi ile çekilmiş röntgenler üzerinden incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada çalışma grubunu Marmara Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran 20 yaş üzeri, iskeletsel Sınıf-I ve Sınıf-III, kemiğe etki eden ilaç kullanmayan, ortognatik ameliyat geçirmemiş, radyoloji kliniği arşivinde dental volümetrik tomografi (DVT) kayıtları olan 75 erkek 75 kadın olmak üzere toplam 150 hasta oluşturmaktadır. Çalışma protokolüne uygun DVT görüntüleri üzerinde lateral ramusta AL görülme insidansı, AL ve LMİ arasındaki mesafenin milimetrik ölçümü, LMİ'nin AL'ye göre konumu ve LMİ'nin konumunun ramusun dört kenarına olan uzaklığına bakılmıştır. Bulgular: Çalışmamız yaşları 20-35 arası değişmekte olan 75'i erkek, 75'i kadın olmak üzere 150 hasta ve 300 yarım çene üzerinden gerçekleştirilmiştir. Hastaların 80'i angle sınıf-I ve 70'i angle sınıf-III'tür. İncelenen 300 yarım çenenin 237'sinde (%79) antilingula gözlenmiştir. Antilingulanın görülme durumuyla hastaların erkek, kadın, angle sınıf-I ve angle sınıf-III olmaları arasında istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. AL-LMİ arasındaki mesafe sağ yarım çenede ortalama 5,31 mm ve sol yarım çenede ortalama 4.9 mm olarak bulunmuştur. LMİ'nin AL'ye göre konumu sağ yarım çenede Pİ %47,5, PS %41,8, Aİ %6,6, P %3,3 olduğu görülmüştür. 1 sağ yarım çenede de LMİ AL'nin üzerinde bulunmuştur. LMİ'nin AL'ye göre konumu sol yarım çenede PS %53,6, Pİ %42,7, P %1,8, İ %0,9, Aİ %0,9 olarak bulunmuştur. LMİ ile RA, RP, İM, MB arasındaki mesafeler ölçülmüş ve LMİ-RP sınıf-III bireylerde anlamlı olarak fazla bulunmuştur. Sonuç: Laterak ramusa yönelik yapılacak cerrahi girişimler sırasında tek başına antilingula bir referans noktası olarak kullanıldığında, IAN'nin zarar görmemesi garanti edilemez. Ancak antilingula, cerrahi alanda cerrah için bir referans noktası olarak hala önemlidir. Cerrah, antilingulayı ramusta bularak, ameliyat sırasında ramusun genel anatomisini tahmin edebilir ve kesi hattının bu noktanın posteriorunda kalacağını bilerek işlemi gerçekleştirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In surgical procedures to be performed on the mandibular ramus, the protection of the a./v./n. alveolaris inferior entering from the foramen mandibularis is of great importance in the surgical procedure. In order to prevent complications that may occur, it is necessary to know the guidance points in the mandibula and their relationship with each other. Lingula mandibularis is used as an important anatomical point in surgeries aimed at the medial of the ramus. In our study, it was aimed to examine and evaluate the projection of the lingula mandibularis (PLM) and the antilingula (AL) localizations on X-rays taken with Dental Volumetric Tomography, which we think can be used for the determination of the localization of the foramen mandibulae in surgeries for the lateral ramus. Materials and Methods: In this study, the working group consisted of 150 patients over the age of 20, skeletal Class-I and Class-III, 75 men and 75 women who did not use drugs that affected the bone, did not undergo orthognathic surgery, and had dental volumetric tomography (DVT) records in the radiology clinic archive, applied to Marmara University Department of Oral, Dental and Maxillofacial Surgery Department. The incidence of AL in the lateral ramus, the millimetric measurement of the distance between AL and PLM, the position of the PLM relative to AL, and the distance of the PLM to the four sides of the ramus were examined on DVT images in accordance with the study protocol. Findings: Our study was carried out with 150 patients and 300 hemi-mandibula, 75 of whom were men and 75 women, ranging in age from 20 to 35 years old. 80 of the patients were angle class-I and 70 were angle class-III. Antilingula was observed in 237 (79%) of the 300 hemi-mandibula examined. There was no statistically significant result between the incidence of antilingula and the fact that the patients were male, female, angle class-I and angle class-III. The distance between AL-PLM was found to be an average of 5.31 mm in the right hemi-mandibula and an average of 4.9 mm in the left hemi-mandibula. According to AL, the position of PLM was 47.5% in PI, 41.8% in PS, 6.6% in AL, 3.3% in P in the right hemi-mandibula. PLM was found on AL in a right hemi-mandibula. The position of PLM with respect to AL was found to be 53.6% in PS, 42.7% in PI, 1.8% in P, 0.9% in I, and 0.9% in AI in the left hemi-mandibula. The distances between PLM and RA, RP, IM, MB were measured and it was found to be significantly higher in PLM-RP class-III individuals. Conclusion: When the antilingula alone is used as a reference point during surgical procedures for the lateral ramus, damage to the IAN cannot be guaranteed. However, the antilingula is still important as a reference point for the surgeon in the surgical field. By finding the antilingula in the ramus, the surgeon can estimate the general anatomy of the ramus during surgery and perform the operation knowing that the incision line will remain posterior to this point.