Türk ceza muhakemesi hukukunda seri muhakeme usulü
Accelerated trial procedure in Turkish criminal procedure law
  1. Tez No: 694286
  2. Yazar: ENES KOCAKALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Seri muhakeme usulü, alternatif çözüm yöntemleri, ceza kararnamesi, kabul, itiraf, 7188 sayılı Kanun, ceza muhakemesi hukuku, Accelerated trial procedure, alternative solution methods, penal decree, acceptance, confession, Law numbered 7188, law on criminal procedure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türk ceza muhakemesi hukukunda uyuşmazlıkların çözümlenmesi hususunda kovuşturmaya alternatif yöntemlerin sayısı ve kapsamı, Kıta Avrupası hukuk sisteminde yer alan ülkelere paralel biçimde giderek artmaktadır. Bununla, muhakeme dışı yollar kullanılarak veya klasik muhakeme ilkelerinin bazılarından feragat edilerek yargılama makamlarının yoğun iş yükünün azaltılması ile ceza adaletinin daha etkin ve hızlı biçimde sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 24.10.2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7188 sayılı Kanun ile Türk ceza muhakemesi sistemine“seri muhakeme usulü”kazandırılmıştır. Çalışmamız, Türk hukukunda çok yakın tarihte uygulanmaya başlanan seri muhakeme usulünün teorik açıdan ve uygulama açısından irdelenmesi hakkındadır. Çalışmamızda, Türk ceza muhakemesi hukuku ve karşılaştırmalı hukukta yer alan benzer kurumlar hakkında bilgi verildikten sonra, usul açısından muhakeme süjelerinin rolü, usulün uygulanma yöntemi ve şartları, usul kapsamında yer alan suçlar, usulün ceza muhakemesi hukukuna hâkim ilkelerle uyumu hususları değerlendirilmiştir. Yazarın, usulün uygulanmasında görevli bir Cumhuriyet savcısı olması bağlamında uygulamada karşılaşılan veya karşılaşılabilecek soru ve sorunlar da çalışma kapsamında yer almaktadır. Özellikle bu hususlarda çözüm önerileri sıralanmış olup çalışmanın seri muhakeme usulünün doğru biçimde uygulanması ve uygulama alanının genişlemesine fayda sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkish law on criminal procedure, the amount and scope of the methods alternative to prosecution regarding on resolution of disputes increases in a parallel way to the countries which are the Continental Europe Legal System. By these methods, providing the criminal justice more efficiently and swiftly is aimed by decreasing the intense work load of the judicial offices by using methods aside from judgement or renouncing some of the classic judgement principles. In this scope,“accelerated procedure of trial”has been brought to Turkish Law on Criminal Procedure with the Law numbered 7188 by entering into effect in 24.10.2019. Our study is about examining the accelerated procedure of trial method theoretically and application which was started to be applied not long ago in Turkish Law. In our study, after providing some information on Turkish Law on Criminal Procedure and similar institutions taking place in Comparative Law, role of the judgement subjects in terms of the procedure, the application method and terms of the procedure, crimes in the scope of the procedure, the consistency of the procedure to the principles dominant to Law on Criminal Procedure have been examined. Within the context that the author is an official public prosecutor, the questions and problems which may occur during the application take place in the study. The suggestions on solutions of these subjects have been aligned and it's aimed for this study to benefit for applying the accelerated procedure of trial correctly and expanding the application area.