Ceza muhakemesi hukukunda alternatif çözüm yolları: Uzlaştırma, önödeme, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve seri muhakeme
Alternative solutions in criminal procedure law: conciliation, prepayment, postponement of the initiation of the public prosecution and quick trial
  1. Tez No: 762680
  2. Yazar: JEHAD ALSAMMOUNI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AKSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uzlaştırma, Önödeme, Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi, Seri Muhakeme, Conciliation, Prepayment, Postponement Of The Initiation Of The Public Prosecution, Quick Trial
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 422
Özet
Gün geçtikçe her alanda yaşanan değişim ve gelişmelere paralel olarak hukuk anlayışında da gelişim ve değişimin yaşandığı bir gerçektir. Bilhassa cezalandırıcı adalet anlayışı yerine onarıcı adalet anlayışının toplumsal barışa ve suçlunun topluma yeniden kazandırılmasına hizmet ettiğinin anlaşılması, mağdur haklarının ön plana çıkması, yargının iş yükünün hafifletilmesi tartışmaları alternatif çözüm yollarına olan ihtiyacı gözler önüne sermiştir. Bahsedilen yöntemler, yargının iş yükünün hafifletilmesi, mahkeme giderlerinin azaltılması, mağdurun korunması ve failin topluma yeniden kazandırılması gibi amaçlara hizmet etmeleri bakımından yargıya yardımcı yöntemler olması sebebiyle önem arz etmektedir. Yargının yerine ikame edilecek veya yargının yerini dolduracak kurumlar şeklinde düşünülmemelidir. Ceza Muhakemesi Hukukunda alternatif çözüm yollarına duyulan ihtiyaca binaen uzlaştırma, önödeme, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve seri muhakeme usulü Türk hukuk sistemine adapte edilmiştir. Bunlardan bazıları daha eski tarihlerde Türk hukukuna girmekle birlikte bazılarının Türk hukukundaki yeri henüz çok yenidir. Son yıllarda alternatif çözüm yollarıyla ilgili yapılan düzenlemeler konunun yeniden gündeme gelmesine neden olmuştur. Bu durum ise beraberinde alternatif çözüm yollarının etkililiği, eksiklikleri ve artıları hakkında tartışmaların doğmasına yol açmıştır. Bu yöntemler hizmet ettikleri amaçlardan dolayı birbirleriyle yakın ilişki içerisindedir. Fakat kurumlar arasındaki ilişkilerin, hangi şartlarda hangi kurumun uygulanabildiğinin, aralarındaki benzerlik ve farkların artı ve eksi yönlerin anlaşılabilmesi için bu kurumlara bütünsel bir bakış açısı ile bakılması önem arz etmektedir. Nitekim literatürdeki çalışmaların genelinin bu kurumları müstakil olarak ele aldığı, bu sebeple aralarındaki farkları ve ilişkiyi gözden kaçırdığı görülmektedir. Bu sebeple yapılan çalışmayla kurumlara bütünsel bir bakış açısı ile bakılması, böylelikle aralarındaki farkların ve ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda bu kurumların hangi hallerde uygulanacağından bahsedilerek, sonuçlarına dair bilgiler verilmiş, kurumlarla ilgili yapılan belli başlı yasal düzenlemelere, kurumların eksikliklerine ve artılarına değinilerek çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that there are developments and changes in the understanding of law in parallel with the changes and developments in every field day by day. In particular, the understanding that restorative justice, rather than punitive justice, serves social peace and the reintegration of the offender, the emphasis on victims' rights, and the discussion of easing the workload of the judiciary have revealed the need for alternative solutions. The mentioned methods are important as they are helpful to the judiciary in that they serve purposes such as easing the workload of the judiciary, reducing court costs, protecting the victim and reintegrating the accused into society. It should not be thought of as institutions that will replace or replace the judiciary. Based on the need for alternative solutions in Criminal Procedure Law, conciliation, prepayment, Postponement of the Initiation of the Public Prosecution and Quick Trial procedure have been adapted to the Turkish legal system. While some of these have entered Turkish law in earlier times, some of them are still very new in Turkish law. In recent years, regulations regarding alternative solutions have caused the issue to come to the fore again. This situation has led to the emergence of discussions about the effectiveness, deficiencies and advantages of alternative solutions. These methods are closely related to each other because of the purposes they serve. However, it is important to look at these institutions from a holistic perspective in order to understand the relations between institutions, under which conditions which institution can be applied, and the advantages and disadvantages of the similarities and differences between them. As a matter of fact, it is seen that most of the studies in the literature deal with these institutions independently, and therefore they overlook the differences and relationships between them. For this reason, the aim of this study is to look at institutions from a holistic perspective, thus revealing the differences and relations between them. In this context, the situations in which these institutions will be implemented were mentioned, information was given about the results, and various suggestions were made by referring to the main legal regulations made about the institutions, deficiencies and advantages of the institutions.