Evaluation of shear strength of the bracepaste adhesive in comparison with 3m transbond XT adhesive material on zirconium crowns
Bracepaste yapıştırıcısının zirkonyum kronlardaki 3m transbond XT yapışkan malzemesine kıyasla kayma mukavemetinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 694329
  2. Yazar: RAMADAN GHAZI ABUELKHAIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Diş Hekimliği, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Dentistry, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bracepaste yapıştırıcısı, Makaslama kuvveti, Metal braket
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Bracepaste ve 3M Transbond XT yapıştırıcı materyallerinin zirkonyum kronların üzerine yapıştırılmış metal braketler üzerin makaslama kuvvetinin ölçülmesidir. Gereç ve Yöntem: 40 adet çekilmiş küçük azı dişi özel olarak hazırlanıp üzerine zirkonyum kronları simante edilmiş, 0.8 Elmas frez kullanılarak pürüzlendirildi, daha sonra her grupta 20 adet olacak şekilde 2 gruba ayrılmış (n=20). Her gruptaki dişlere 9.6 % hidroflorik asit ile 3 dakikalık süre ile asitleme yapılmıştır. Sonrasında kronlar su ile yıkanmış ve 30 saniye yağsız hava ile kurutulmuştur. Kurulanmadan sonra Z-Prime kron yüzeyine uygulanmış ve 5 saniye kurumaya bırakılmıştır. Kuruma sonrası birinci gruptaki dişlere yapıştırıcı olarak“Bracepaste”yapıştırıcı ve ikinci gruptaki dişlere ise konvansiyonel ışıkla aktive olan bir adesiv olan 3M Transbond XT uygulanmıştır. Diş gruplarındaki makaslama kuvvetleri Instron cihazı kullanılarak test edilmiş ve MPa olarak kaydedilmiştir. İstatistik anlamlılık p- 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bağımsız örneklerle yapılmış t-testi kullanılarak iki grup arasındaki makaslama kuvvetleri karşılatılmıştır. Bulgular: 3M Transbond XT kullanılan grupta makaslama kuvveti (11.4 ± 3.4 MPa). BracePast kullanılan gruptaki (10.9 ± 4.6 MPa) makaslama kuvvetinden olarak istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur (0.5 MPa, p=.009). Sonuç: 3M Transbond XT yapıştırıcısının makaslama kuvvetinin Bracepaste yapıştırıcısından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak iki yapıştırıcının makaslama güçleri klinik olarak benzer değerlere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to measure the shear bond strength of the Bracepaste adhesive and compare it with 3M Transbond XT adhesive material using metal brackets on zirconium crowns. Material and Methods: 40 extracted intact permanent bicuspid teeth prepared and cemented with zirconia crowns, it was roughened by using 0.8 diamond bur, then it was divided into two groups of 20 teeth each (n=20). Teeth in each group was etched with 9.6 % hydrofluoric acid for 3 minutes. Then the crowns were rinsed with water and air dried with oil-free air for 30 seconds each. After that Z-Prime was applied on the crown surface and was left to dry for 5 seconds. Conventional light cured adhesive system 3M Tranbond XT was applied for the first group while, 'BracePaste' adhesive was applied for the second teeth group. The shear bond strength in each group was tested using Instron testing machine.