Ali Suad'ın hikâyeleri üzerine bir inceleme
A rewiev of Ali Suad's stories
  1. Tez No: 694328
  2. Yazar: ŞADIMAN ZEYNEP KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN KOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Suad, Mehmed Suad, Ara Nesil, Hayatı, Sanatı, Hikâyeleri, Çözümleme, Ali Suad, Mehmed Suad, Ara Nesil, Life, Art, Stories, Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Ali Suad, Ara Nesil döneminde yaşamış, Osmanlı Devletinin farklı coğrafyalarında yöneticilik yapmış, şiir, makale ve hikâye türlerinde yazılar kaleme almış, özellikle makale ve hikâyelerinde dönemin toplum yapısını iyi gözlemlediği dikkati çekmiştir. Türk Edebiyatı tarihinde adı unutulmuş olan Ali Suad, eserlerinde dönemin zevk ve estetiğinin yanı sıra siyasal gelişmeler sonrası gösterdiği duyarlılığını, milli heyecanlarını hikâyesine yansıtır. Bir ara nesil sanatçısı olan Ali Suad dönemindeki edebi ve siyasal münakaşalar içine girmemiş, uyumlu kişiliğiyle birçok yayın organında yazılar neşretmiştir. Farklı yayın organlarında kaleme aldığı hikâyelerinde, yaşanılan çağın izlerini yansıtmasının dışında ferdi konulara da yer vermiştir. Ara Nesil edebiyatının hikâye zevk ve estetiğinin örneklerini veren yazar bu yönüyle de dikkat çekmiştir. Ara Nesil sanatçısı Ali Suad hakkında yapılmış kapsamlı bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada Ali Suad'ın hayatı ve sanatına değinilerek birçok farklı yayın organında yayımlanmış olan hikâyelerinin yeni harflere aktarımı yapılarak bunlar üzerine bir inceleme yapılmıştır. Çalışmada sanatçının hayatı, sanatı hakkında bilgi verilerek eserlerinin fihristi eklenmiş ve Ali Suad'ın hikâyeciliği hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca çalışmanın asıl konusu olan yazara ait hikâyeler üzerine öykü incelemeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ali Suad worked as a manager in different geographies of the Ottoman Empire during the Mid-Generation Period and wrote the genres of poetry, article, and story, and he especially attracted attention by observing the structure of the society well in his articles and stories. Ali Suad, whose name has been forgotten in the history of Turkish Literature, reflects the pleasure and aesthetics of the period in his works, as well as his sensitivity and national excitement after political developments. Ali Suad, who was sometime an Intermediary Generation artist, did not join literary and political debates and published articles in many media organizations with his harmonious personality. In his stories, which he wrote in different publications, he included individual subjects, as well as reflecting the traces of the age. The author, who gave examples of the story pleasure and aesthetics of the Mid-Generation literature, drew attention to this aspect of him as well. There is no comprehensive study about Intermediary Generation artist Ali Suad. In this study, an analysis is made on the transference of Ali Suad's stories that were published in many different publications to the new letters, mentioning his life and art. In the study, information about Ali Suad's storytelling and his life and art with the content of his works is given. In addition, story studies are made on the stories of the author, which is the main subject of the study.