Sınıf öğretmenlerinin etkileşimli tahtaya yönelik tutumları ile etkileşimli tahtayı öğrenme sürecinde kullanma amaçları ve düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of classroom teachers' attitudes towards interactive whiteboards, and their purposes and levels of using the interactive board in the learning process
  1. Tez No: 694331
  2. Yazar: SEDAT ÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli tahta, tutum, FATİH projesi, sınıf öğretmeni, eğitim bilişim ağı, teknoloji, Interactive smartboard, attitude, FATIH project, primary school teacher, educational technology network, technology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Teknoloji hemen her alanı etkilediği gibi öğrenme sürecini de oldukça etkilemektedir. Günümüzde eğitim ve öğretim teknolojilerinin en önemli olanlarından biri etkileşimli tahtadır. Tükiye'de 2010 yılında hayata geçirilen Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi ile birlikte etkileşimli tahta kademeli bir şekilde eğitim sistemine entegre edilmeye başlanmıştır. Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin etkileşimli tahtaya yönelik tutumları ve etkileşimli tahtayı öğrenme sürecinde kullanma amaçları ve düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili merkez ilçelere bağlı 10 farklı ilkokulda görev yapan 301 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama aracı kullanılmış olup veriler SPSS bilgisayar paket programı ile analiz edilmiştir. Buna göre sınıf öğretmenlerinin yarısından fazlasının etkileşimli tahtaya yönelik hizmetiçi eğitim almadıkları ve bu konudaki yeterliklerinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte etkileşimli tahtanın öğrenme sürecinde önemli bir araç olduğu, dersi eğlenceli hale getirdiği, zaman tasarrufu sağladığı, öğretim için faydalı olduğu, etkileşimli tahta kullanımının öğretmeni pasifleştirmediği, yaratıcı düşünmeyi engellemediği, etkileşimli tahtanın öğrenme süreci açısından geleneksel beyaz tahta ile aynı olmadığı, etkileşimli tahtanın öğretimin vazgeçilmez bir öğesi olduğu, etkileşimli tahtanın öğretmende başarılı olma duygusu uyandırdığı, sınıf öğretmenlerinin etkileşimli tahta ile uyumlu materyal hazırladıkları ve etkileşimli tahta kullanımını öğrenmek için daha fazla çaba harcadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin etkileşimli tahtaya yönelik tutumlarının geneli üzerinde cinsiyet, eğitim düzeyi, okutulan sınıf ve hizmetiçi eğitim değişkenlerinin etkisi olmamakla birlikte, kıdem ve sınıf mevcudu değişkenlerinin öğretmenlerin etkileşimli tahtaya yönelik tutumları üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmada, sınıf öğretmenlerinin etkileşimli tahtayı derslerinde birçok amaç için kullandıkları görülmüştür. Uzaktan eğitimin yaygınlaşmasıyla kullanım düzeyi artan EBA bunlardan biridir. Son olarak araştırmada, sınıf öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun etkileşimli tahtayı Türkçe, hayat bilgisi, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler dersinde aktif olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Technology remarkably affects almost every field, as well as the learning process. Today, interactive smartboard is one of the most important education and teaching technologies. It is seen that the interactive smartboard has been integrated into the education system with the FATIH Project (Movement to Increase Opportunities and Improve Technology) implemented in Turkey in 2010. In this study, the goal was to evaluate the attitudes of primary school teachers towards interactive smartboard and the purposes and levels of using interactive smartboard in the learning process. The survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. The study group of the research consists of 301 primary school teachers working in 10 different primary schools in the central districts of Diyarbakır in the 2020-2021 academic year. The data collection tool developed by the researcher was used in the research and the data were analyzed with the SPSS computer package program. According to the research results, it was found that more than half of the primary school teachers have not received in-service training for interactive smartboard and their proficiency with respect to this area was low. In addition, it was found out that interactive smartboard is an important tool in the learning process, it makes the lesson fun, it saves time and it is beneficial for teaching, the use of interactive smartboard does not pacify teacher, it does not prevent creative thinking, interactive smartboard is not the same as traditional whiteboard in terms of learning process, it is an indispensable element of teaching, it makes teachers feel successful, primary school teachers prepared materials compatible with interactive smartboard and spent more effort to learn the use of interactive smartboard. It was also reported in the study that although variables such as gender, level of education, class being taught, and in-service training did not have an effect on teachers' attitudes towards interactive smartboard in general, it was found that variables of class size and teaching experience made a significant difference on teachers' attitudes towards interactive smartboard use. Furthermore, it was observed that the primary school teachers used the interactive smartboard for many purposes in their lessons. EBA (Educational Technology Network), usage level of which has significantly increased through the widespread adoption of distance education, is one of them. Finally, it was revealed in the study that the majority of primary school teachers actively use interactive smartboard in Turkish, life studies, mathematics, science and social studies lessons.