8.sınıf basınç ünitesi öğretiminde uygulanan bağlam temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeylerine ve akademik başarılarına etkisi
The effect of the concept based learning approach that is carried out in teaching the unit named ''pressure'' at 8th grade on students' level of associating knowledge to daily life and their academic achievements.
- Tez No: 694332
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Eğitim, Bağlam Temelli Öğrenme, Akademik Başarı, Bilgiyi Günlük Yaşamla İlişkilendirme, Constructivist Education, Context-Based Learning, Academic Achievement, Associating Knowledge with Daily Life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmada, 8.Sınıf“Basınç”ünitesi öğretiminde uygulanan bağlam temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeylerine ve akademik başarılarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma gerçek deneme modeli olan ön test - son test deney ve kontrol gruplarıyla oluşturulan modele göre tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma örneklemi Batman İli Beşiri İlçesi'ne bağlı Doğankavak Ortaokulu'nda eğitim öğretim gören 8.sınıf 14 öğrenciden oluşan deney ile kontrol gurubundan oluşmaktadır. Araştırmanın uygulama kısmında kullanılmak üzere ''Basınç'' ünitesine yönelik bağlam temelli öğrenme kapsamında günlük yaşamla ilişkili bağlamların yer aldığı 3 ders planı araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. ''Basınç'' ünitesi deney grubu öğrencileriyle bağlam temelli öğrenme ortamında işlenirken, kontrol grubu öğrencileriyle öğretmen merkezli yöntemlerle ders işlenmiştir. Her iki grupta da haftada 4 saat olmak üzere 3 haftada toplam 10 ders saati tamamlanmıştır. Araştırmada“Akademik Başarı Testi”ve“Günlük Yaşamla İlişkilendirme Testi”uygulama öncesinde deney ve kontrol gruplarına ön test olarak ve uygulama sonrasında deney ve kontrol gruplarına son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada,“Basınç”ünitesinin öğretiminde uygulanan bağlam temelli öğrenmede günlük yaşamla ilişkili bağlamlar sunulan deney grubu öğrencilerinin akademik başarısı, öğretmen merkezli yöntemlerle ders sürecini tamamlayan kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarısına göre anlamlı fark oluşmuştur. Bağlam temelli öğrenme yaklaşımıyla ders sürecini tamamlayan deney grubu öğrencilerinin bilgiyi günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeylerinin, öğretmen merkezli yöntemlerle ders sürecini tamamlayan kontrol grubu öğrencilerinin bilgiyi günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeylerinden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of the context-based learning approach applied in the teaching of the 8th Grade“Pressure”in terms of students' ability to associate their knowledge with daily life and academic achievement. In the study a quasi-experimental method was used. The research was designed and implemented according to the model created with the pre-test and post-test experimental and control groups, which is the real trial model. The research sample consisted of 28 eighth grade students (Control group:14, Experimental group:14) studying at Doğankavak Secondary School in Beşiri province of Batman. Three lesson plans including the contexts related to daily life were prepared by the researcher within the scope of context-based learning for the“Pressure”unit. The“pressure”unit was taught with the experimental group students in a context-based learning environment, while students in the control group were taught through teacher-centred methods. In both groups, a total of 10 lesson hours were completed in 3 weeks. In the study,“Academic Achievement Test”and“Association with Daily Life Test”were applied to both the experimental and control groups as a pre-test before the application and as a post-test to the experimental and control groups after the application. The study revealed a statistically significant difference between students' academic achievement in the experimental group that included students presented with contexts related to daily life in the context-based learning during teaching the“Pressure”unit, and the control group that included students who completed the course process with teacher-centred methods. The study also documented that the participant students in the experimental group, who completed the lesson with the context-based learning approach, were more able to associate information with daily life than participant students in the control group, who completed the lesson with teacher-centred methods.