Riskin erken teşhisi ve yönetimi
The early detection and the management of risk
  1. Tez No: 694397
  2. Yazar: KEMAL YAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARİS KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk types, Risk Management, Risk Management Process, Protection Against Risks, Financial Crisis, Turkish Commercial Code
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 378. Maddesinde pay senetleri borsada işlem gören şirketler ve denetçilerin gerekli görmesi halinde diğer şirketlerde“riskin erken teşhisi ve yönetimi”ile ilgili uzman bir komite kurulması zorunlu kılınmıştır. Riskin tespiti ve yönetimi komitesinin amacı; işletmenin varlığını ve gelişimini tehlikeye düşüren risklere karşı yönetim kurulu ve genel kurulu uyarmak ve onları sürekli risklere karşı uyanık kılmaktır. Kurumun faaliyetleriyle ilgili hedefe ulaşma aşamasında ortaya çıkabilecek risklerin neler olabileceği, gerçekleşme olasılığı ve gerçekleşirse büyüklüğü, komiteyi kurmak ve geliştirmekle yükümlü olan yönetim kurulunun sorumluluğundadır. Bu komitenin denetim komitesinden farkı denetim komitesinin yönetimi gözetim altında tutmasına karşılık bu komitenin sadece risklere odaklanmasıdır. Ayrıca denetim geçmişe yönelik bir inceleme olduğu halde, risk teşhisi gelecek ve geleceğin yorumuyla ilgilidir. Denetimin yönetilmesi söz konusu olmadığı halde, risk yönetilebilir ve yönetilmelidir. Bu çalışmada ilk bölümde risk kavramı, tanımı ve risk çeşitleri incelenmiş, ikinci bölümde risk yönetiminin önemi, risk yönetim prensipleri ve risk yönetim süreci açıklanmıştır. Daha sonra üçüncü bölümde ise riske karşı korunma teknikleri, vadeli işlem piyasaları, finansal krizler vb., işletmelerde riskin erken teşhisi ve yönetimi konusuna değinilmiş ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında oluşturulması zorunlu kılınan risk komitesi hakkında bazı sorulara cevaplar aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Article 378 of Turkish Commercial Code numbered 6102 requires the establishment of an expert committee to deal with“the early detection and the management of risk”within the bodies of companies of which common stock is traded, as well as other companies in the case that auditors regard it as necessary. The main purposes of the early detection and the management of risk committee are to warn the board of directors and the general board against risks threatening the existence and the development of the enterprise, as well as to keep them constantly alert against risks. To determine the risks that may emerge on the way to achieve the company objectives as well as their possibility and their magnitude is within the area of responsibility of the board of directors, which is also responsible for establishing and maintaining the committee. The difference of this committee from an auditing committee is that an auditing committee keeps the board under supervision while this committee focuses only on risks. Besides, auditing is a retroactive action, whereas risk detection is related to the future and the interpretation of the future. Also, an audit is not to be managed while risk can and should be managed. The first chapter of this study involves the definition of risk as well as the categorization of risk types. The second chapter mostly deals with the importance of risk management, the principles of risk management and the process of risk management. In the third chapter, the risk types that enterprises are exposed to, the techniques to be employed for protection against risks, derivatives markets, financial crises, the early detection and the management of risk are discussed and answers to certain questions regarding the risk committee prescribed by Turkish Commercial Code numbered 6102 have been sought.