Kalite problemlerinin analizinde istatistiksel kalite kontrol araçlarının ve gri ilişkisel analiz yönteminin kullanımı: İnşaat sektöründe bir uygulama
Use of statistical quality control tools and gray relational analysis method in analysis of quality problems: An application in the construction industry
- Tez No: 694439
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri Memnuniyeti, Rekabet Avantajı, Sürdürülebilirlik, Üretim Maliyeti, Customer Satisfaction, Competitive Advantage, Sustainability, Production Cost
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada işletmelerin rekabet avantajı sağlayabilmeleri ve sürdürülebilir olmalarında önemli rol oynayan müşteri memnuniyetini ve üretim maliyetini yakından etkileyen birçok kalite problemlerinin aslında doğru veri ve iyi bir analizle sadece birkaçının çözümünün sonucunda etkili bir iyileştirme sağlayacağını gösterebilmektir. Çalışmanın uygulama verileri özel bir inşaat firmasından alınmıştır. Bir yıllık veri ile gerçekleştirilen uygulamada istatistiksel kalite kontrol, çok kriterli karar verme tekniklerinden gri ilişkisel analiz teknikleri kullanılmıştır. Firmada meydana gelen hatalar pareto analizi ve gri ilişkisel analiz tekniklerinin harmanlanmış şekliyle incelenmiş ve en fazla orana sahip hata türleri sebep sonuç diyagramı ile firma yetkilileri ile birlikte irdelenmiştir. Araştırma sonucunda kalite iyileştirmede firmaya öncelikle hangi hatalardan başlaması gerektiği konusunda bilimsel bir veri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to show that many quality problems encountered during production, which play an important role in providing competitive advantage and sustainability of enterprises, which closely affect customer satisfaction and production cost, will actually provide an effective improvement as a result of solving only a few of them with accurate data and a good analysis. The application data of the study were obtained from a private construction company. Statistical quality control, gray relational analysis techniques, one of the multi-criteria decision making techniques, were used in the application, which was carried out with one-yeardata. Error soccurring in the company were examined with a blend of Pareto analysis and gray relational analysis techniques, and the error types with the highest rate were examined together with the company officials with the cause and effect diagram. As a result of the research, scientific data was presented to the company about which mistakes should be started first in quality improvement