Farklı (varyant) lüteinizan hormonun polikistik ovaryum sendromu etyolojisindeki önemi
The Role of variant luteinizing hormone in the etiology of polycystic ovary syndrome
- Tez No: 69447
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERTÜNGEALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Lüteinizan hormon, LHp geni, farklı LH, PKOS. 38
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Amaç: Farklı lüteinizan hormon ile polikistik ovaryum sendromu arasındaki ilişkiyi araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif ve kontrollü çalışmada 30 PKOS'lu kadın ile 30 sağlıklı düzenli adet gören kadının klinik ve hormonal profili (FSH, LH, ö2, PRL, TSH, TT, ST, A, DHEAS, 170HP) incelendi. Kadınlarda PCR ve RFLP kullanılarak LHp geni mutasyonları (Trp8=>Arg ve Ile15=>Thr) arandı ve her iki grup arasındaki farklar değerlendirildi. Farklı LH saptanan kadınlarla, LH'u normal yapıda olan sağlıklı kadınlar da klinik ve hormonal olarak karşılaştırıldı. Farklı LH'u saptamada faydalı olabilecek bir sınır LH seviyesi araştırıldı. Bulgular: PKOS grubundaki bir (%3) hastada ve kontrol grubundaki 5 (%17) kadında 8. ve 15. kodonlarda mutasyona rastlandı. Ancak, fark anlamlı değildi. Bu kadınların 5'i (%83) homozigottu. Farklı LH saptanan kadınların serum LH düzeyi dışındaki hormon değerleri normal kadınlardan farksızdı (LH için p=0,03). Serum LH değeri < 5,1 mlU/mL olan kadınlarda farklı LH bulunma ihtimali daha fazlaydı (Odds oram: 26; %95 güven aralığı: 2,4 - 289; p = 0,004). Sonuç: [1] Çalışmamızdaki sağlıklı kadınlar arasındaki farklı LH sıklığı %17 idi, [2] ülkemizdeki homozigot oram diğer ülkelerden yüksek olabilir, [3] PKOS'lu kadınlardaki farklı LH sıklığı toplumdakine benzerdir, [4] obez PKOS olgularında farklı LH sıklığı normal toplumdakinden daha fazla değildir, [5] Erken foliküler fazdaki serum LH düzeyi < 5,1 mlU/mL olan kadınlarda farklı LH bulunma riski daha fazladır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF VARIANT LUTEINIZING HORMONE IN THE ETIOLOGY OF POLYCYSTIC OVARY SYNDROME ABSTRACT Objective: To evaluate the clinical significance of the variant LH in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Materials and Methods: In this prospective, and controlled study, after clinical and hormonal investigations (FSH, LH, E2, PRL, TSH, T, FT, A, DHEAS, 170HP), 30 healthy women with regular menses and 30 women with PCOS were analyzed for the nucleotide mutations within codons 8 and 15 in the LH P-subunit gene (Trp8=>Arg and De15=>Thr) using polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP). The RFLP results of women with PCOS were compared with those of normal women. Also, clinical and hormonal data of women who had variant LH were compared with healthy women who were homozygous for the wild-type LH. Result(s): One (3%) of the women with PCOS and 5 (17%) of the healthy women had mutations within codons 8 and 15 (p > 0.05). Five (83%) of these women were homozygous. Women who had variant LH had similar serum hormone levels, except LH, with normal women who were homozygous for the wild-type LH (p=0.03 for LH). Women whose serum LH levels were < 5.1 mlU/mL had a higher risk of having variant LH (Odds ratio: 26; p = 0.004). Conclusion^): [1] The prevalence of this common LH variant in healthy subjects is 17%, [2] The rate of homozygotes for the variant LH may be higher in our country, [3] the prevalence of this variant LH in women with PCOS is similar to the prevalence in healthy subjects, [4] obese PCOS subjects don't have a higher incidence of variant LH, [5] women whose serum LH levels are