Farklı spor dallarındaki kadın sporcuların hormonal ve biyokimyasal düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of hormonal and biochemical levels of women athletes in different sports
- Tez No: 627059
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KIYICI, DR. ÖĞR. ÜYESİ İZZET UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kadın Futbolcu, FSH, Testosteron, Endokrin, Egzersiz, Female Soccer Players, FSH, Testosterone, Endocrine, Exercise
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada; farklı spor dallarındaki kadın sporcuların dinlenik durumdaki hormonal ve biyokimyasal parametrelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya futbol, hentbol, voleybol dallarıyla ilgilenen ve sedanter yaşam tarzına sahip, benzer sosyo demografik özellikler gösteren toplam 60 kadın dâhil edilmiştir. Katılımcılar 15 kişiden oluşan dört gruba bölünmüştür. Sporculardan oluşan gruplardan sezonun bitiminden en az iki hafta sonra ve tüm katılımcılardan düzenli menstüral siklusun 21. Gününde kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinden; Tiroid Sitimulan Hormon (TSH), Luteinizan Hormon (LH), Follicle Stimulating Hormon (FSH), Östradiol (E2), Growth (GH), progesteron ve testesteron hormanal düzey olarak; glukoz, üre, kreatin, Glomerular Filtration Rate (GFR), albumin, ürik asit, total kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum ise biyokimyasal düzey olarak incelenmiştir. Çalışmada parametrik test varsayımlarını sağladığından dolayı gruplar arasında hormon değerlerinin mukayese edilmesinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadın futbolcuların sedanter gruba göre FSH ve testosteron düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Çalışma kapsamında değerlendirilen diğer hormon ve biyokimyasal test sonuçlarında gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Kadın futbolcularda serum testosteron ve FSH düzeylerinin sedanter kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları; futbolun kadınlarda bazı hormonlar üzerinde değişikliğe sebep olabileceğini, bu hormonların genel sağlığı olumsuz etkilememesi için düzenli aralıklarla izlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; It is aimed to examine the hormonal and biochemical parameters of female athletes in different sports branches at rest. Materials and Methods: The study included women with football, handball, volleyball and a sedentary lifestyle that did not do any sports and who had similar sociodemographic characteristics. A total of 60 people were included in the study, each group consisting of 15 people. While Tiroid Sitimulan Hormon (TSH), Luteinizan Hormon (LH), Follicle Stimulating Hormon (FSH), Estradiol (E2), Growth (GH), progesterone and testosterone hormones were examined in the blood hormone levels section of women, glucose, urea, creatine, Glomerular Filtration Rate (GFR), albumin, uric acid, total calcium, phosphorus, sodium and potassium levels were examined in biochemistry values. Results: Since the study provides parametric test assumptions, one-way analysis of variance was used to compare hormone values between groups. FSH and testosterone levels were found to be significantly higher than women in the sedentary group. (p 0.05). Conclusıon: It was determined that serum testosterone and FSH levels were higher in female soccer players than in sedentary women. The results of this research; reveals that football may cause changes on some hormones in women and that these hormones should be monitored at regular intervals in order not to affect the overall health negatively.