Meyve üreticilerinin zirai ilaç kullanımı konusunda duyarlılık ve bilinç düzeylerinin incelenmesi: Lapseki ilçesi örneği
Awareness of pesticide use and sensitivity to the environment of fruit producers: the case of Lapseki̇ district
- Tez No: 694475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ EVEREST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çiftçi, kimyasal kullanımı, bilinç düzeyi, Çanakkale, Farmer, Pesticide Use, Awareness Level, Çanakkale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Tarımsal kirlilik, özellikle gelişmekte olan ülkelerde dünya çapında giderek daha ciddi hale gelen bir sorundur. Zirai ilaçların bilinçsiz kullanımı ile hem çevre kirliliği artmakta hem de tarımsal ürünlerdeki ilaç kalıntıları insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda tarım ilaçlarını kullanan çiftçilerin çevreye ve insan sağlığına karşı hassas olmaları beklenir. Bu çalışmada meyve üreticilerinin zirai ilaç kullanımına ilişkin bilinçleri araştırılmıştır. Bu amaçla Çanakkale ili Lapseki ilçesindeki meyve üreticileri ile anket çalışması yapılmıştır. Lapseki ilçesi Çanakkale ilinde meyve üreticiliğinin en yoğun yapıldığı ilçedir. Çalışmanın örnek hacmi belirlenirken 0.10 hata payı ve %95 güven aralığı ile çalışılmış ve örnek hacmi 93 olarak belirlenmiştir. Çalışmada meyve üreticilerinin sosyo-ekonomik özellikleri ile çevre bilinçleri ve zirai ilaç kullanım bilinçleri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre meyve üreticilerinin yaş ortalamaları 47 yıldır. Üreticilerin geneli ortaokul mezunudur ve ortalama 66 dekar araziye sahiptirler. Üreticilerinin %72,04'ü ilaçlama zamanını ilaç fiyatlarına göre belirlemektedir, %41,93'ü tavsiye edilen ilaç dozuna tamamen uymaktadır ve %91,03'ü ürünü hasat ederken bekleme süresine uymaktadır. İlave olarak üreticilerin %83,87'si meyvelerdeki ilaç kalıntısının insan sağlığına zarar verdiğini düşünmektedir ve %86,02'si ilaçlama yaparken bütün tedbirleri almaktadırlar. Elde edilen bulgulara göre meyve üreticilerinin büyük çoğunluğunun zirai ilaç kullanımında bilinçli oldukları söylenebilir. Ancak yine de elde edilen bulgulara göre bölgede yapılacak yayım çalışmaları ile mevcut bilinç düzeyinin artırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Agricultural pollution is an increasingly serious problem worldwide, especially in developing countries. With the unconscious use of pesticides, both environmental pollution increases and pesticide residues in agricultural products adversely affect human health. In this context, farmers who use pesticides are expected to be sensitive to the environment and human health. In this study, the awareness of fruit producers regarding the use of pesticides was investigated. For this purpose, a survey was conducted with fruit producers in Çanakkale province Lapseki district. Lapseki district is the district where fruit production is most intense in Çanakkale. While determining the sample volume of the study, it was used with 0.10 margin of error and 95% confidence interval, and the sample volume was determined as 93. In the study, socio-economic characteristics of fruit producers, environmental awareness and pesticide use awareness were investigated. According to the findings, the average age of fruit producers is 47 years. Most of the producers are secondary school graduates and have an average of 66 decares of land. 72.04% of the producers determine the pesticide use according to the pesticide prices, 41.93% fully comply with the recommended pesticide dose and 91.03% comply with the waiting time while harvesting the product. In addition, 83.87% of the producers suppose that the pesticide residue in the fruits harms human health, and 86.02% of them take all precautions while pesticide using. According to the findings, it can be said that the majority of fruit producers are conscious in the use of pesticides. However, according to the findings obtained, it is thought that it is important to increase the current level of awareness with the extension studies to be carried out in the region.