Adana ili turunçgil yetişticiliği ve insektisit kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of citrus farming and insecticide use of Adana province
- Tez No: 255685
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RIFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adana, turunçgil, insektisit, anket, Adana, citrus fruits, insecticides, questionnaire
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, geçmişten günümüze artan turunçgil tüketimi ve bu talebi karşılamak için üretimdeki artış ile üretimi arttırmada insektisitlerin kullanım payının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için önceki çalışmalara ait veriler derlenmiş ve Adana ilinde turunçgil yetiştiriciliği yapan 54 üreticiyle anket çalışması yapılmıştır.Önceki çalışmalardan elde edilen verilere göre Türkiye'de ve Adana'da turunç dışında yetiştirilen tüm turunçgil çeşitlerinde tüketim ve buna bağlı olarak üretim artışı olmuştur. Her ne kadar insektisit üretiminde belirgin bir artış olmasa da ithalattaki artış geçmişten günümüze artan turunçgil üretiminde bu ilaçların etkin bir role sahip olabileceklerini göstermiştir. Yapılan anket çalışmasından elde edilen sonuçlara göre günümüzde üreticiler turunçgil üretiminde ruhsatlı Admiral, Envidor, Canplan, Mitlus, Movento, Jackpot, ruhsatsız Dursban 4, Mavrik, bunların dışında yağ, bakır ve kükürtten bir veya birkaçını portakal, mandalina, limon ve altıntop üretiminde çoğunlukla mayıs, haziran ve temmuz aylarında özellikle kabuklu bit (Aonidiella aurantii), kırmızı örümcek (Panonychus citri), unlu bit (Planococcus citri), yıldız koşnil (Ceroplastes floridensis), Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata), pas böcüsü (Phyllocoptruta oleivora) ve likene (Lichenes) karşı kullanmaktadır. Üreticiler arasında aynı ürün üzerinde kullanılan aynı markalı insektisitlerin kullanım miktarlarının değişiklik gösterdiği görülmüştür. Üreticilerin büyük çoğunluğunun tarım ilaçlarını zirai ilaç bayilerinden, reklama ve zirai ilaç bayilerinin anlattıklarına göre aldıkları, bir kısmının bu ilaçların kullanımı ile ilgili talimatları okumadığı ve tarımsal ilaç kullanırken herhangi bir önlem almadığı, fazla ilaçları depolama, ilaç kutularını imha etme ve fazla ilacı boşaltma gibi konularda genel bilgi eksiklikleri olduğu belirlenmiştir.Çalışmada, elde edilen sonuçların insan ve çevre açısından oluşturabileceği olumsuzluklar ve çözüm önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the consumption of citrus fruits increasing from past to present; the increase in the production to fulfill this demand, and the usage ratio of insecticides intended for increasing the production. Compling the data from the previous studies, a questionnaire study was carried out with 54 growers engaged in citrus fruits production in Adana province.The previous studies reported an increase in the consumption, which led to an increase in the production in both Adana and Turkey, in all types of citrus fruits being produced other than bitter orange. Despite the fact that there was not any clear increase in insecticide production, the increase in the import trade showed that these pesticides might have an effective role in the production of citrus fruits increasing from past to present. The questionnaire study revealed the growers to use nowadays the licensed products (i.e.Admiral, Canplan Envidor, Mitlus, Movento, Jackpot), or unlicensed products (i.e.Dursban 4, Mavrik), and besides, one or several of oil, copper and sulphur products in the production of orange, tangerine, lemon and grapefruit, mainly in the months of May, June and July, particularly against Aonidiella aurantii, Panonychus citri, Planococcus citri, Ceroplastes floridensis, Ceratitis capitata, Phyllocoptruta oleivora and Lichenes. The growers were observed to use different doses of insecticides for a single plant still under any unique brand. Most of the growers preferred to purchase the pesticides from the dealers by considering their explanations and the advertisements. The instructions regarding use of pesticides were not read by the growers and they applied the pesticides without any preventive measures. Storage, elimination and discharge processes of pesticides could not be described correctly by the growers.The results of the study were discussed in terms of negative impacts on human and the environment, concluding with possible suggestions.