Geri Dön

Bedr Şakir Es-Seyyab'ın şiirlerinde öyküsel anlatım

Narrative expression in Badr Shakir Al-Sayyab's poems

  1. Tez No: 694481
  2. Yazar: RUYA IHSAN ALI ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bedr Şâkir es-Seyyab, Modern Arap Şiiri, Modern Arap Edebiyatı, Serbest Şiir, Şiirde Diyalog, Badir Shakir al-Sayyab, Modern Arabic Poetry, Modern Arabic Literature, Free Poetry, Dialogue in Poetry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181

Özet

Bedr Şâkir es-Seyyab, serbest şiirin kurucularından biri olup modern Arap şiirinde eşsiz bir yere sahiptir. İlkokul döneminde şiir yazmaya başlayan şairin eşsiz şairlik yönü ve şiirsel yeteneği, üniversite döneminde kendini göstermeye başlamıştır. Bu yönünü şiir yazarak geliştirmiş ve bunun yanı sıra şiir ve düzyazı tercümeleri de yapmıştır. Çalışmada, es-Seyyab'ın annesinin ölümü, babasının başka biriyle evlenip onu terk etmesi ve el-Cikur köyünden ayrılışıyla yaşadığı acı ve sıkıntılar gibi hayatıyla ilgili temel eksenler üzerinden kişiliğinin tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Gerçek şu ki, bu olaylar, es-Seyyab'ın üzerinde psikolojik ve fiziksel izler bırakmıştır. Bu yüzden es-Seyyab'ın şiirlerinde verimlilik ve duygu sıcaklığı ön plana çıkmıştır. Kendisi, şiirlerinde daha iyi bir hayata ulaşmak için Arap halkının gerçekliğini tasvir etmiştir. Bedr Şâkir es-Seyyab; insanlığı, ilkeleri, fikirleri ve inancındaki samimiyeti ile diğer şairlerden ayrılır. Şiirde diyalog yönteminin kullanımının, dilsel kullanımlarda bariz tezahürleri söz konusu olduğundan, çalışmada es-Seyyab'ın şiirlerindeki diyalogları incelenmiştir. Şiirde diyalog, karakterlerin sözlerine ve hareketlerine vücut bulduran yönüyle, karakterlerin resmedilmesini sağlayan ve doğrudan kültürel, sosyal ve entelektüel seviyelerinin ortaya çıkmasına da katkıda bulunan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde olayları daha dikkat çekici ve görünür kılmaktadır. Şairin, Haffâru'l-Kubûr, el-Mûsu'l-Amyâ, Esliha ve'l-Atfâl adlı şiirlerinde diyalog tekniği kullanılmıştır. Birinci bölümde, Bedr Şâkir es-Seyyab'ın çocukluğu ve eğitimi, siyasi ve mesleki hayatı, şiir aşamaları, şiir ve düzyazı çevirileri, edebi eserleri, ahlak ve davranış açısından kişisel niteliklerine yer verilmiş, ardından hastalığı ve ölümü konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise diyalog ve türleri, Bedr Şâkir es-Seyyab'ın şiirindeki sanatsal oluşumları incelenmiştir. Daha sonra, Bedr Şâkir es-Seyyab'ın şiirinde diyaloğun modern şiirle ilişkisi, şiirlerindeki diyalog ve üslup özellikleri üzerinde durulmuştur.

Özet (Çeviri)

Badir Shakir al-Seyyab, who began writing poetry at an early school age, is considered one of the phenomenon poets of modern Arabic poetry and one of the founders of free poetry. The poet, who started writing poems at university level with his ability to use metre and compound rhymes at elementary school age, developed by writing poems and translating the prose of some poets. In this study, we will discuss al-Seyyab's relationship with his mother in his childhood, the effect of his mother's death on Seyyab's motivation, his father's marriage and distance from him, Sayyab's distance from his village Jikor, and the physical and psychological effects of all this on Seyyab. The fertility and warmth of passion are very evident in al-Sayyab's poems. He portrays the reality of Arab society for access to a better life. al-Seyyab is a poet who stands out for his humanity, principles, ideas and serious faith. In this study, we have looked at the dialog in al-Seyyab's poems. The poet repeats derogatory facts in his poetry collections, thus contributing to the creation of dialog characters. He clearly reveals the cultural, social and intellectual status of the characters and thus advances the story by shaping the words and characters of the characters. We can see that the poet has adopted the dialogue in his poems“Haffârul-Kubûr”, el-Mûsu'l-Amyâ and Esliha ve'l-Atfâl. In the first part, we discussed the poet's childhood and education, his political and professional life, his poetic stages, his translations of poetry and prose, his literary works, his moral qualities, his illness and death. In the second part, we have discussed the dialogue, its genres (monologue and dialect) and its functions in the poetry of Bedir Şakir al-Seyyab, as well as the artistic forms and stylistic features in the poetry of Bedir Şakir al-Sayyab.

Benzer Tezler

  1. 'الرمز في النص الشعري لدى الشاعر بدر شاكر السياب'

    Bedir Seyyab'ın şiirlerinde edebi sembol

    ALAN HUSSEIN MOHAMMED ALI

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2017

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıBingöl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HUSAIN ASWAD

  2. Temmûzî Şiir Hareketi

    The Tammuzi movement in modern Arabic poetry

    ZAFER CEYLAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıAnkara Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAHMİ ER

  3. Romantizmden öznelliğe Bedr Şâkir es-Seyyâb

    From romanticism to subjectivity Bedr Shakir al-Sayyâb

    ZAFER CEYLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıAnkara Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAHMİ ER

  4. علم البديع في ديوان الخرنق بنت بدر

    Hırnık bint Bedr'in Divanı'nda bedi ilmi

    NAGMA SARAJ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2022

    DinBingöl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BEDEVA

  5. Ebu'l-Kâsım İbnu'ṣ- Sayrafî ve El-Efḍaliyyât adlı eseri

    Abu Al-Qasim İbn Al-Sayrafi and his work, Al-Afdaliyyat

    PERVİN BÜYÜKYAĞCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DilbilimNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHAMMET TASA