Bedr Şakir Es-Seyyab'ın şiirlerinde öyküsel anlatım
Narrative expression in Badr Shakir Al-Sayyab's poems
- Tez No: 694481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bedr Şâkir es-Seyyab, Modern Arap Şiiri, Modern Arap Edebiyatı, Serbest Şiir, Şiirde Diyalog, Badir Shakir al-Sayyab, Modern Arabic Poetry, Modern Arabic Literature, Free Poetry, Dialogue in Poetry
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bedr Şâkir es-Seyyab, serbest şiirin kurucularından biri olup modern Arap şiirinde eşsiz bir yere sahiptir. İlkokul döneminde şiir yazmaya başlayan şairin eşsiz şairlik yönü ve şiirsel yeteneği, üniversite döneminde kendini göstermeye başlamıştır. Bu yönünü şiir yazarak geliştirmiş ve bunun yanı sıra şiir ve düzyazı tercümeleri de yapmıştır. Çalışmada, es-Seyyab'ın annesinin ölümü, babasının başka biriyle evlenip onu terk etmesi ve el-Cikur köyünden ayrılışıyla yaşadığı acı ve sıkıntılar gibi hayatıyla ilgili temel eksenler üzerinden kişiliğinin tahlil edilmesi amaçlanmıştır. Gerçek şu ki, bu olaylar, es-Seyyab'ın üzerinde psikolojik ve fiziksel izler bırakmıştır. Bu yüzden es-Seyyab'ın şiirlerinde verimlilik ve duygu sıcaklığı ön plana çıkmıştır. Kendisi, şiirlerinde daha iyi bir hayata ulaşmak için Arap halkının gerçekliğini tasvir etmiştir. Bedr Şâkir es-Seyyab; insanlığı, ilkeleri, fikirleri ve inancındaki samimiyeti ile diğer şairlerden ayrılır. Şiirde diyalog yönteminin kullanımının, dilsel kullanımlarda bariz tezahürleri söz konusu olduğundan, çalışmada es-Seyyab'ın şiirlerindeki diyalogları incelenmiştir. Şiirde diyalog, karakterlerin sözlerine ve hareketlerine vücut bulduran yönüyle, karakterlerin resmedilmesini sağlayan ve doğrudan kültürel, sosyal ve entelektüel seviyelerinin ortaya çıkmasına da katkıda bulunan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde olayları daha dikkat çekici ve görünür kılmaktadır. Şairin, Haffâru'l-Kubûr, el-Mûsu'l-Amyâ, Esliha ve'l-Atfâl adlı şiirlerinde diyalog tekniği kullanılmıştır. Birinci bölümde, Bedr Şâkir es-Seyyab'ın çocukluğu ve eğitimi, siyasi ve mesleki hayatı, şiir aşamaları, şiir ve düzyazı çevirileri, edebi eserleri, ahlak ve davranış açısından kişisel niteliklerine yer verilmiş, ardından hastalığı ve ölümü konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise diyalog ve türleri, Bedr Şâkir es-Seyyab'ın şiirindeki sanatsal oluşumları incelenmiştir. Daha sonra, Bedr Şâkir es-Seyyab'ın şiirinde diyaloğun modern şiirle ilişkisi, şiirlerindeki diyalog ve üslup özellikleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Badir Shakir al-Seyyab, who began writing poetry at an early school age, is considered one of the phenomenon poets of modern Arabic poetry and one of the founders of free poetry. The poet, who started writing poems at university level with his ability to use metre and compound rhymes at elementary school age, developed by writing poems and translating the prose of some poets. In this study, we will discuss al-Seyyab's relationship with his mother in his childhood, the effect of his mother's death on Seyyab's motivation, his father's marriage and distance from him, Sayyab's distance from his village Jikor, and the physical and psychological effects of all this on Seyyab. The fertility and warmth of passion are very evident in al-Sayyab's poems. He portrays the reality of Arab society for access to a better life. al-Seyyab is a poet who stands out for his humanity, principles, ideas and serious faith. In this study, we have looked at the dialog in al-Seyyab's poems. The poet repeats derogatory facts in his poetry collections, thus contributing to the creation of dialog characters. He clearly reveals the cultural, social and intellectual status of the characters and thus advances the story by shaping the words and characters of the characters. We can see that the poet has adopted the dialogue in his poems“Haffârul-Kubûr”, el-Mûsu'l-Amyâ and Esliha ve'l-Atfâl. In the first part, we discussed the poet's childhood and education, his political and professional life, his poetic stages, his translations of poetry and prose, his literary works, his moral qualities, his illness and death. In the second part, we have discussed the dialogue, its genres (monologue and dialect) and its functions in the poetry of Bedir Şakir al-Seyyab, as well as the artistic forms and stylistic features in the poetry of Bedir Şakir al-Sayyab.