Terör örgütünün propagandasını yapma suçu
Making the propaganda of a terrorist organization
- Tez No: 694534
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Propaganda, İfade Özgürlüğü, Terör Örgütü, Terror, Terrorism, Propaganda, Freedom of Expression, Terrorist Organization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Düşünceyi açıklama ve yayma yöntemlerinden biri olarak propaganda, çok eski tarihlerde ortaya çıkmış ve zamanla siyasi, askeri, ekonomik, kültürel amaçlarla her türlü alanda kullanılmaya başlanmıştır. Kitle iletişim araçlarının ortaya çıkması da, propaganda ile verilmek istenen mesajın hızlı bir şekilde muhataplarına ulaşmasını sağlayarak propagandanın etkileme ve harekete geçirme kabiliyetini artırmıştır. Propagandanın gücünü gören terör örgütleri de, güçlerini ve etkinliklerini kitlelere duyurarak örgütün durdurulamayacağı imajı oluşturmak, terörle mücadele edenler üzerinde korku yaratarak onları pasif konuma getirmek ve örgüte sempati duyulmasını sağlayarak daha fazla taraftar kazanmak gibi birçok amaçla propagandayı kullanmış ve artık günümüzde propaganda, terörün bir parçası haline gelmiştir. Terör örgütüne manevi bir yardım teşkil eden terör örgütünün propagandası, terör örgütlerinin ayakta kalmasını sağlayan unsurlardan biri olmuştur. Küreselleşen terörün zamanla ülkemiz bakımından da büyük bir sorun haline gelmesi, terör örgütü propagandasının müstakil bir suç olarak kanunlarımızda düzenlenmesini gerektirmiştir. İşte bu tez çalışmasının konusunu da, terörle mücadele bakımından öneme sahip olan ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin 2. fıkrasında yer alan“Terör Örgütünün Propagandasını Yapma”suçu oluşturmaktadır. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, terör ve propaganda kavramları açıklanmış, propaganda suçuna ilişkin düzenlemelerin hukuk tarihimizdeki gelişim sürecine değinilmiş ve mukayeseli hukukta propaganda suçuna ilişkin yasal düzenlemelere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun genel yapısı ve yürürlük tarihinden bu zamana kadar geçirmiş olduğu değişiklikler hakkında açıklamalara yer verildikten sonra“Terör Örgütünün Propagandasını Yapma”suçu, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile birlikte ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç kısmında da genel bir değerlendirme yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Propaganda, as one of the methods of explaining and disseminating thought, emerged in ancient times and started to be used in all kinds of fields for political, military, economic and cultural purposes over time. The emergence of mass media has also increased the ability of propaganda to influence and mobilize by ensuring that the message intended to be conveyed through propaganda reaches its addressees quickly. Terrorist organizations, seeing the power of propaganda, have used propaganda for many purposes such as creating an image that the organization cannot be stopped by announcing their power and activities to the masses, making them passive by creating fear on those who fight terrorism, and gaining more supporters by creating sympathy for the organization, and nowadays propaganda has become a part of terrorism. The propaganda of the terrorist organization, which constitutes a moral aid to the terrorist organization, has been one of the elements that ensured the survival of terrorist organizations. The fact that globalizing terrorism has become a major problem for our country over time has required the regulation of terrorist organization propaganda as an independent crime in our laws. The subject of this thesis is the crime of“Making the Propaganda of a Terrorist Organization”, which is important in terms of combating terrorism and is included in the 2nd paragraph of article 7 of the Anti-Terror Law No. 3713. In the first part of the study, which consists of two parts, the concepts of terrorism and propaganda are explained, the development process of the regulations regarding the crime of propaganda in our legal history is mentioned, and the legal regulations regarding the crime of propaganda in comparative law are given. In the second part, after explaining the general structure of the Anti-Terror Law No. 3713 and the amendments it has undergone since its effective date, the crime of“Making the Propaganda of a Terrorist Organization”is explained in detail. In the conclusion part, a general evaluation was made and the study was concluded.