Tayland'da İslam'ın yayılışı; Patani ve Bangkok
The spread of Islam in Thailand; Patani and Bangkok
- Tez No: 694572
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: İslâmiyet, Patani, Bangkok, İslâm'ın Yayılışı, Islam, Patani, Bangkok, Spread of Islam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Müslümanlar bugün Tayland'da azınlıktır. Ancak Tayland tarihine baktığımızda, Tayland kabilelerinin, Yünnan'dan Siyam'a göç etmelerinden önce, İslâm'ın Siyam topraklarında var olduğunu görebiliriz. Bu nasıl gerçekleşmiştir? Tayland'da İslâm'ın yayılması, Çin-Arap ticari ilişkileri ve bu faaliyetlere katılan mutasavvıfların çabaları ve gönülden faaliyetlerinin bir sonucu olarak Hicretin ilk yüzyıllarında başlamıştır. Özellikle Patani ve Bangkok uzun süre İslâm dünyası ile temas halinde olup, dünyanın her yerinden bu bölgeye ticaret yapmak için gelen Müslüman tüccarları ağırlamıştır. Bilhassa Arap, Fars, Hint ve Çin'den Müslüman tüccar gelip Patani ve Siyam'a yerleşmişlerdir. Patani, Malay Yarımadası'nda ideal bir konuma sahiptir, doğu ve batı arasındaki ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerde köprü görevini üstlenmiş önemli bir merkezdir. Langkasuka döneminden beri yaygın olarak bilinen ünlü bir liman kentidir. Bu nedenle Patani adı birçok yabancı belgede geçmiştir. Patani, Çin, Hindistan, Arabistan ve İran bölgelerindeki yönetimler ile Malay yarımadasında büyük bir güç olarak uzun süre ayakta kalan Budist Siyam krallığı arasında ticari ve siyasi gelişmelerde önemli bir rol oynamıştır. Buraya gelen Müslüman tacirler ticari faaliyetlerinin yanında yerel halkla da evlenerek İslâm'ın öncelikle yerel halk arasında kabul edilmesini sağladılar. Ardından krallığın Müslüman olması gerçekleşti. Milâdi 1457 yılında kraliyet ailesinin de İslâm'ı kabul etmesiyle Patani Müslümanların merkezi oldu. Siyam'ın iktisadi ve siyasi hayatında önemli bir rol oynayan Müslümanlar buranın sanat ve kültüründe de kalıcı izler bıraktılar. Tarih içerisinde buraya gelip yerleşen Müslümanlar geldikleri yere ve menşelerine göre farklı yerleşim birimleri de kurdular. Bunları genel olarak dört guruba ayırmak mümkündür: Arap, Fars, Hint gurubu, Çam gurubu, Malay-Patani gurubu ve Endonezya takımadaları gurubu.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Muslims are a minority in Thailand. However, when we look at the history of Thailand, we can see that before the Thai tribes migrated from Yunnan to Siam, Islam existed in Siamese lands. Therefore, How did this happen? The spread of Islam in Thailand began in the first centuries of Hijra as a result of Chinese-Arab trade relations and the efforts and wholehearted activities of the Sufis who participated in these activities. Especially Patani and Bangkok have been in contact with the Islamic world for a long time and have hosted Muslim traders from all over the world who came to this region to trade. Especially Muslim merchants from Arab, Persian, Indian, and Chinese came and settled in Patani and Siam. Patani has an ideal location on the Malay Peninsula, it is an important center that has acted as a bridge in the commercial, political and cultural relations between the east and the west. It is a famous port city, widely known since the Langkasuka period. For this reason, the name Patani is mentioned in many foreign documents. Patani played an important role in the commercial and political developments between the governments in the regions of China, India, Arabia, and Iran, and the Buddhist kingdom of Siam, which had long stood as a major power in the Malay peninsula. The Muslim merchants who came here ensured that Islam was accepted primarily among the local people by marrying the local people as well as their commercial activities. Then the kingdom became Muslim. Patani became the center of Muslims after the royal family accepted Islam in 1457 AD. Muslims, who played an important role in the economic and political life of Siam, also left permanent traces in the art and culture of this place. The Muslims who came and settled here throughout history also established different settlements according to the place they came from and their origins. It is possible to divide them into four groups in general: Arab, Persian, Indian groups, Cham group, Malay-Patani group, and Indonesian archipelago group.