Halk eğitimi merkezlerinde görev alan sınıf öğretmenlerinin yetişkin eğitimine ilişkin görüşleri
Opinions of class teachers working in public education centers on adult education
  1. Tez No: 694606
  2. Yazar: YUSUF BAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin Eğitimi, Halk Eğitimi Merkezi, Sınıf Öğretmenliği, Adult Education, Public Education Center, Classroom Teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı; halk eğitimi merkezlerinde görev alan sınıf öğretmenlerinin yetişkin eğitimine ilişkin görüşlerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma modellerinden, temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, ölçüt örneklem yoluyla belirlenmiş katılımcılarda; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kadrolu veya sözleşmeli sınıf öğretmeni olması, halk eğitimi merkezlerinde çalışmış ya da çalışıyor olması ölçütleri aranmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 20 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada; veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmış ve veriler ses kaydı olarak toplanmış, ses kayıt cihazı için izin alınamayan öğretmenlerle yapılan görüşmelerdeki bulgular öğretmenlerin sözlerinin yazıya geçirilmesi suretiyle elde edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların verdiği cevaplardan tema ve alt tema oluşturulmuştur. Araştırmada yetişkin eğitiminin birey ve toplum için önemli olduğu, yetişkinlerin sorumluluğunun yetişkin eğitimini etkilediği sonucuna ulaşılmış. Ayrıca yetişkin eğitiminde görev alan öğretmenlerin, yetişkin eğitiminin mesai saatlerinin geniş bir yelpazede olmasını, yetişkin eğitiminde blok derslerin yapılabilmesini avantaj olarak gördükleri; kursiyerlerin devamsızlığı, yetişkinlerin eğitim sürecine dâhil edilememesini sorun gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to determine the opinions of classroom teachers working in public education centers on adult education. In the research, basic qualitative research design, one of the qualitative research models, was used. The study group of the research consisted of participants determined by criterion sampling; The criteria of being a permanent or contracted classroom teacher affiliated with the Ministry of National Education, having worked or working in public education centers were sought. The study group of this research consisted of 20 participants. In the research; Semi-structured interview technique was used as the data collection tool and the data were collected as audio recordings. Content analysis method was used in the analysis of the data. Theme and sub-theme were formed from the answers given by the participants. In the research, it was concluded that adult education is important for the individual and society, and the responsibility of adults affects adult education. In addition, teachers working in adult education consider it an advantage that adult education has a wide range of working hours and that block lessons can be held in adult education; It has been concluded that they see the absence of the trainees and the inclusion of adults in the education process as a problem.