Sınıf öğretmenlerinin matematiğe ilişkin inançlarının belirlenmesi: Ölçek uyarlama çalışması
Determining the beliefs of the primary teachers about mathematics: Scale adaptation study
- Tez No: 694691
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET OĞUZ AKÇAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Matematiksel inanç, Ölçek uyarlama, Primary teacher, Mathematical belief, Scale adaptation
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 2017 yılında Purnomo tarafından geliştirilen ve orijinal adı“Teachers' Mathematics-Related Beliefs”olan ölçeğin Türkçeye uyarlanması ve uyarlanan ölçekle sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, kurum türü, yaş, okutulan sınıf kademesi ve görev yeri değişkenleri bakımından matematiğe yönelik inançlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. İlgili ölçeğin Türkçeye çevirisi yapılırken geri orijinaline çeviri tekniği uygulanmıştır. Ölçeğin anlaşılırlık testinde 30, geçerlilik ve güvenirlik analizleri için gerçekleştirilen testlerde 216 ve uyarlaması yapılan ölçeğin uygulanmasında 316 sınıf öğretmeni katılımcı olarak yer almıştır. Araştırma verileri uyarlama işlemi için çevirisi yapılan ölçekle, uyarlama sonrasında ise ölçeğin Türkçe formuyla elde edilmiştir. Araştırma verileri SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın ilk bölümünde Türkçeye uyarlaması yapılan ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu tespit edilmiştir. Uyarlama sonrası sınıf öğretmenlerine uygulanan ölçek neticesinde sınıf öğretmenlerinin matematiksel inançlarının çağdaş düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin kurum türü, yaş ve görev yeri değişkenleri açısından matematiksel inançlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı, cinsiyet ve okutulan sınıf kademesi bakımından ise matematiksel inançlarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin matematiğin doğasına ilişkin inançlarının, matematik öğretimi ve matematikte öğrenmeyi değerlendirmeye ilişkin inançlar üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Türkçeye uyarlanan“Sınıf Öğretmenlerinin Matematiğe İlişkin İnançları Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to adapt the scale developed by Purnomo in 2017 and whose original name is“Teachers' Mathematics-Related Beliefs”to Turkish and to determine the beliefs of the adapted scale primary teachers in terms of gender, institution type, age, class level and place of duty variables. Method: In this research, a scanning model from quantitative research methods was used. While translating the relevant scale into Turkish, the translation technique was applied to the original. In the scale comprehensible test, 30, 216 participated in the tests for validity and reliability analyses, and 316 primary teachers participated in the implementation of the scale. The research data were obtained with the scale translated for the adaptation process and then with the Turkish form of the scale after the adaptation. Results: In the first part of the research, it was determined that the scale that was translated into Turkish was a valid and reliable scale. As a result of the scale applied to primary teachers after adaptation, it was determined that the mathematical beliefs of the primary teachers were at the contemporary level. It was determined that the mathematical beliefs of the primary teachers who participated in the study differed significantly in terms of institution type, age and place of duty variables, and their mathematical beliefs did not differ significantly in terms of gender and the level of the classroom being taught. In addition, it was found that the beliefs of classroom teachers regarding the nature of mathematics had an impact on the beliefs related to mathematics teaching and evaluating learning in mathematics. Conclusion and Suggestions: It has been determined that the“Primary Teachers' Beliefs in Mathematics Scale”, which is adapted to Turkish, is a valid and reliable measurement tool.